Koele kikker Buitink pakt zijn kans bij Vitesse: ‘Onbeschrijfelijk seizoen’

0
276

“Dan sta je daar opeens in de basis en dan laat je zien dat je een hele koele kikker bent.” Het waren de woorden van NOS-commentator Arno Vermeulen na een van de drie doelpunten die Vitesse-aanvaller Thomas Buitink maakte bij zijn eerste basisplaats, uit tegen ADO Den Haag.

Vermeulen had het goed gezien. Buitink is een koele kikker. De aanvaller wist na de winterstop echt door te breken en scoorde zeven keer in zeventien eredivisieduels.

“Het ziet er allemaal koel uit”, lacht Buitink. “En voor het doel ben ik dat ook wel. Het is eigenlijk onbeschrijfelijk hoe dit seizoen gelopen is en hoeveel kansen ik krijg van de trainer. Hartstikke mooi.”

Vitesse-trainer Leonid Sloetski is blij met zijn pupil en ook blij dat hij eindelijk eens wat over hem mag zeggen tegen de pers. “Normaal krijg ik altijd vragen over Martin Ødegaard”, grapt de Rus. Om vervolgens serieus door te gaan over Buitink.

“Hij heeft veel progressie geboekt. Hoewel hij zeker geen exceptioneel talent is. Hij is een harde werker en verdient het om in de basis te staan. Ik ben erg tevreden over hem.”

Ook Sloetski neemt het woord koel in de mond. “Hij is dat ook en hij is erg besluitvaardig. Buitink kent zijn sterke en zwakke punten. Hij is heel direct en heeft een droom. Hij weet wat hij wil.”

Ook al is Buitink volgens zijn trainer geen groot talent, dat neemt niet weg dat topclubs als Arsenal en Manchester City al bij hem aanklopten toen hij nog maar 13 jaar was. Hij besloot destijds om de interesse te laten voor wat het was.

“Ik was nog zo jong. Als je dan al alles achter je laat wat je net hebt opgebouwd… Het was al heel snel duidelijk dat ik dat niet ging doen. En ik heb er geen spijt van gehad.”

Vertrouwen

Vitesse verloor de eerste halve finale van de play-offs met 2-1 van FC Groningen. Toch heeft Buitink alle vertrouwen in een goede afloop. Al is het nog maar de vraag of hij aan de wedstrijd kan beginnen. Buitink moest namelijk de laatste training aan zich voorbij laten gaan vanwege een liesblessure.

“Dat uitdoelpunt is heel belangrijk voor ons. Nu heb je aan 1-0 al genoeg om door te gaan. En we hebben dit seizoen thuis maar één keer verloren, thuis tegen Ajax (0-4 red.). Wij hebben er het volste vertrouwen in.”

Bron: nos.nl