Koeman lacht om De Jong: ‘Zo zou je iedereen wel willen zien’

0
311

Tien wedstrijden werkte Oranje tot nu toe af onder bondscoach Ronald Koeman, maar pas bij de elfde wordt vooraf op een overwinning gerekend. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland is Nederland donderdagavond topfavoriet, beseft ook Frenkie de Jong.

“Dat zal zeker anders zijn”, zegt de middenvelder tijdens de persconferentie, gezeten naast bondscoach Ronald Koeman. “Tegen Frankrijk en Duitsland waren we de underdog, maar morgen zeker de favoriet. Daar lopen we ook niet voor weg.”

Lachen om Frenkie

De Jong geeft zijn antwoord met een hem kenmerkende lach op het gezicht, tot zichtbaar genoegen van de bondscoach naast hem. “Ik moet lachen om Frenkie, ja”, aldus Koeman. “Ik geloof niet dat ik op mijn 21ste zo verstandig sprak.”

“Onbevangen, ja. Alles wat hij doet, doet hij met een glimlach op zijn gezicht. Zo zou je iedereen wel willen zien.”

Wat zeker onder de noemer ‘verstandig’ valt, is de waarschuwing van De Jong voor al te veel vertrouwen voorafgaand aan het treffen met de nummer 78 van de wereldranglijst.

“Ik denk dat ze een stuk beter zijn dan veel mensen denken. Wit-Rusland heeft een stugge ploeg, met veel spelers van BATE Borisov, dat het Europees vaak aardig doet”, weet De Jong.

Hoog tempo

Koeman pleit voor geduld tegen de ‘compact spelende’ Wit-Russen. “Het is een ploeg die alles doet voor een goed resultaat. Er zijn een paar mogelijkheden om daar doorheen te spelen: het baltempo moet hoog zijn en je moet geduld hebben.”

“En anders hebben we op de bank genoeg spelers zitten om het wat anders aan te pakken.”

Oude ster

Een speler die Oranje donderdagavond pijn kan doen is Aleksandr Hleb, die een verleden heeft bij Arsenal en Barcelona, de toekomstige club van De Jong.

“Hij is inmiddels 37 maar nog steeds een hele goede speler, technisch vaardig. Als je bij Arsenal en Barcelona hebt gespeeld, kan je gewoon goed voetballen.”

Bron: nos.nl