‘Koeman weet meer de juiste snaar te raken dan de coaches voor hem’

0
355

Van zwaar chagrijn naar lichte zonneschijn. Ongeveer een jaar terug begon Ronald Koeman aan zijn felbegeerde klus als bondscoach van Nederland. Aan de tafel van het Sportforum wordt de tussenbalans opgemaakt. “Zijn realisme is verfrissend”, is de eensluidende conclusie.

Daags na de EK-kwalificatieduels van Nederland zijn Oranjevolgers Jeroen Stekelenburg (NOS) en Simon Zwartkruis (Voetbal International) aangeschoven, net als programmamaker Erik Dijkstra (BNNVARA), om over de afgelopen sportweek te praten.

Oranje won op vrijdag met 4-0 van Wit-Rusland en ging zondag met 3-2 onderuit tegen Duitsland. Bij de drie gasten van het Sportforum overheerst het positivisme als het over het functioneren van Koeman gaat.

Zwartkruis: “Bij zijn komst gaf hij al aan dat het minder slecht was dan iedereen dacht. Nu zegt hij dat het minder goed is dan we misschien wel denken. Dat doet hij heel goed.”

Volgens Stekelenburg heeft Koeman voor een verandering in de mentaliteit bij het Nederlands elftal gezorgd. “Dat begon bij Frankrijk uit. Oranje verloor met 2-1 en iedereen dacht: we kunnen weer meedoen. Maar er was één iemand ontzettend boos: Ronald Koeman.”

Geïrriteerde Sneijder

“Hij had het gevoel dat er in Frankrijk wat te halen was voor Nederland. En als dat zo is, dan moet je dat halen ook. Dat straalt hij bij iedere wedstrijd uit”, zegt Stekelenburg, die ook buiten het veld een kentering zag. “Onder Danny Blind waren er weleens acht afmeldingen.”

“Dat leefde ook binnen de spelersgroep”, reageert Zwartkruis. “Toen Koeman naar Qatar ging praten met Wesley Sneijder over zijn afscheid, ging het maar vijf minuten over het afscheid en wel drie uur over het Oranje van toen. Sneijder ergerde zich kapot aan alle afmeldingen en de lamlendige sfeer op trainingen.”

“Koeman heeft dat allemaal opgeslagen en zag dat beeld daarna bevestigd worden. Hij wist: daar moet ik heel snel en heel kort op gaan zitten.”

Volgens Dijkstra heeft de verhuizing van hotel Huis ter Duin, gelegen aan het drukke strand van Noordwijk en jarenlang de pleisterplaats voor Oranje, naar de rustige bossen van Zeist ook een goede invloed gehad op de spelers.

“Er wordt meer gelachen”, stelt hij. “Natuurlijk spelen de goede resultaten mee, maar ik heb wel het idee dat Koeman veel meer de juiste snaar weet te raken dan de bondscoaches voor hem.”

Dijkstra ziet in Memphis Depay, die de afgelopen kwalificatieduels de uitblinker van Oranje was, een goed voorbeeld. “Hij kan een beetje een moeilijke, nukkige jongen zijn. Maar die komt bij het Nederlands elftal en dat is in één keer een heel andere jongen.”

Tribunaal

Stekelenburg haalt ook de persconferenties van Koeman erbij en vergelijkt die met een van zijn voorgangers. “Als Koeman binnenloopt komt ook echt de bondscoach binnen. Iemand die met respect wordt behandeld.”

Onder Danny Blind was de sfeer anders, weet hij. “Alle journalisten voelden zich vrij om echt alles maar te vragen. Natuurlijk moet dat kunnen, maar het gaat ook om de toon waarop. Het leek af en toe een tribunaal. Dat is nu weer genormaliseerd.”

Bron: nos.nl