Koolhof pakt in Ahoy draad weer op na overlijden van zijn bekende vader

0
376

Op 28 januari is tennisser Wesley Koolhof na een zeer succesvol begin van het nieuwe tennisseizoen net terug uit Australië als zijn vrees bewaarheid wordt. Zijn vader – oud-voetbalinternational Jurrie Koolhof – overlijdt aan de gevolgen van kanker. 59 jaar oud pas.

De voetbalwereld reageert geschokt. Voor de buitenwereld was niet bekend dat de voormalig topscorer van PSV en vijfvoudig Oranje-international ernstig ziek was. En dat terwijl hij de diagnose al eind 2016 kreeg.

“Hij wilde er niemand mee belasten”, zegt zijn 29-jarige zoon in Ahoy, waar hij als dubbelspecialist vandaag in de kwartfinales van het ABN Amro-toernooi staat. “Hij vond het fijner om ’t voor zichzelf te houden. Je kon het de eerste twee jaar ook niet aan hem zien.”

Vorig jaar, na de zomer, liep Koolhof ook een bacteriële infectie op en dat was het begin van het einde, vertelt zoon Wesley. “Toen was het al kantje boord. Hij moest stoppen met zijn werk als scout van FC Groningen (in die rol haalde Koolhof ooit Virgil van Dijk en Dusan Tadic binnen bij de club, red.). Daarna is hij nooit meer de oude geweest.”

Moeilijk afscheid

Tennisser Koolhof voelt zich bezwaard als hij met Kerst het vliegtuig instapt voor de opening van het wedstrijdseizoen in Australië. “Voor het eerst had ik moeite met afscheid nemen van mijn vader. Het was toen al een aflopende zaak.”

Toch lijdt zijn tennis er niet onder. Sterker nog, de nummer veertig van de wereld wint samen met zijn Nieuw-Zeelandse partner Marcus Daniell het toernooi van Brisbane. Bij de daaropvolgende Australian Open klopt het duo in de eerste ronde Lleyton Hewitt en diens partner, maar is de tweede ronde vervolgens het eindstation.

“Daardoor heb ik de laatste week van mijn vaders leven kunnen meemaken”, blikt Koolhof terug in Rotterdam. “Ik ben heel blij dat hij die geweldige start van het jaar nog heeft meegekregen. Hopelijk kan ik daar hier een vervolg aan geven.”

Trainen met Tsitsipas

Want na twee weken van rouw is Koolhof weer ‘aan het werk’ en staat hij als vanouds op de tennisbaan. Daar hoort ook een training bij met Stefanos Tsitsipas op het centrecourt van Ahoy. “Lekker zo, hè?”, roept zijn trainer tegen hem. Koolhof geniet zichtbaar.

Tijdens zijn overwinning in de eerste ronde in Ahoy zat Koolhofs moeder op de tribune. Toch denkt hij dan niet automatisch aan zijn vader. “Nee, de knop omzetten gaat best redelijk. Ik ga nu ook niet opeens denken: ‘goh pap, het is matchpoint, help me even’.”

Maar missen doet hij zijn vader ontegenzeggelijk, ook in zijn carrière. “Hij was zelf oud-topsporter en daarin is hij heel behulpzaam geweest”, vertelt Koolhof. “We bespraken veel situaties. Geen tactiek of techniek, maar alles daaromheen. Hij voelde dingen heel goed aan.”

Allebei stijf rechts

Op de vraag waarin hij als sporter op zijn vader lijkt, antwoordt de tennisser: “Beiden perfectionistisch. En ik ben redelijk lief op de baan. Vaak te lief. Dat was mijn vader ook.”

Te lief? Iemand met zo’n gevreesd rechterbeen? “Nou, daarin lijk ik dan misschien ook wel op hem. Alles wat bij mij op rechts komt, verwerk ik beter dan links.” Met een lach: “Je zou mij ook stijf rechts kunnen noemen.”

Bron: nos.nl