Lange lijst afwezigen verontrust Wiegman niet: ‘We hebben goede vervangers’

0
185

Geconcentreerd blijven. Dat is het voornaamste wat de Oranjevrouwen moeten doen om een goed resultaat te boeken in de komende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Slovenië (4 oktober) en Rusland (8 oktober). En dat gaat niet altijd vanzelf.

Daniëlle van de Donk uitte op 3 september, na de 3-0 winst op het bescheiden Turkije, nog haar onvrede over het gebrek aan scherpte bij Oranje. Met opmerkingen als “We kunnen tien keer beter beter dan dit” en “Af en toe waren we aan het wandelen” gaf ze destijds uiting aan haar frustratie.

Weinig uitdaging

Oranje begon op 30 augustus de EK-kwalificatiecyclus met een 7-0 zege in Estland. Na het glorieuze optreden in de zomer op het WK, waar het elftal van bondscoach Sarina Wiegman tot de finale reikte, oogde de confrontatie met de Baltische tegenstander als een verplicht nummer. Ook Slovenië is als mondiale nummer 53 geen tegenstander om komende vrijdag warm van te worden. En daar schuilt dus het gevaar in.

Sarina Wiegman beschouwt Slovenië als eenzelfde soort tegenstander als Estland en Turkije. “We verwachten dat we veel op de helft van de tegenstander zullen spelen en dat we het spel moeten maken”, aldus de bondscoach over de komende tegenstanders.

Rusland is vier dagen later overigens wel een serieuzere opponent, die twee jaar geleden de in de groepsfase van het EK in Nederland werd uitgeschakeld.

Wiegman vindt dat Oranje steeds beter omgaat met het spelen tegen defensief ingestelde tegenstanders. “Vorig jaar in de WK-kwalificatie hadden we veel moeite om kansen te creëren of zelfs te scoren. Tegen Estland en Turkije deden we dat beter”, zegt de coach.

Flinke lijst afwezigen

Overigens mist Oranje tegen Slovenië en Rusland een flink aantal basisspeelsters: Lieke Martens, Stefanie van der Gragt, Shanice van de Sanden, Jackie Groenen en Kika van Es zijn niet fit genoeg.

“Ja, we leveren een hoop kwaliteit in, maar we hebben goede vervangers”, beseft de 28-jarige Van de Donk, die door het grote aantal afwezigen in een klap een van de belangrijkste speelsters van het uitgeklede Oranje is geworden. “Dat is leuk en voor mij ook een keer wat anders.”

Nederland speelt komende vrijdag vanaf 19.00 uur in Murska Sobota de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Slovenië. Op dinsdag 8 oktober staat Oranje vanaf 20.00 uur in Eindhoven tegenover Rusland.

Bron: nos.nl