Lastige keuzes Ajax: ‘Blind moet gewoon terug naar de verdediging’

0
268

Het spel van Ajax in het eerste treffen met Apoel Nicosia in de play-offs van de Champions League was even schrikken. De ploeg oogde onwennig, soms ronduit slordig, met een verdedigingscentrum bestaande uit Lisandro Martínez en Joël Veltman met Daley Blind als controleur daarvoor.

De roep om Blind een linie te laten zakken, terug naar de positie waar hij vorig seizoen uitblonk, zwol dan ook aan.

Want dat het flitsende voetbal van vorig seizoen de afgelopen weken uitbleef, mag nauwelijks een verrassing heten. Daarvoor was de invloed van de vertrokken Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong te groot. Maar waarom dan ook nog schuiven met Blind, waardoor je elftal niet op drie, maar vier plekken gewijzigd wordt? Vier plekken in het hart van je elftal, bovendien.

Bekend gezicht

“Als je spelers als De Jong en De Ligt mist, zou het mijn persoonlijke voorkeur zijn om in ieder geval één bekend gezicht in het centrum te houden: Blind”, zei bondscoach Ronald Koeman afgelopen zondag in Studio Voetbal, waar het ‘dilemma Blind’ ook ter tafel kwam.

“Daley speelt bij mij linksback. Die rol kan hij heel goed invullen en ook op het middenveld kan-ie geweldig spelen”, vervolgde Koeman. “Maar centrumverdediger is wel een heel belangrijke positie. Door alle wisselingen had ik gekozen voor Daley als verdediger.”

Ook Rafael van der Vaart zat in het ‘Daley Blind als verdediger’-kamp, al had hij daar andere redenen voor dan de bondscoach.

“Je moet niet denken: hij was achterin één seizoen fantastisch, nu gaat hij even op het middenveld de lijnen uitzetten”, waarschuwde Van der Vaart. “Daarvoor vind ik hem op die positie niet goed genoeg. Daley Blind moet gewoon terug naar de verdediging.”

Volgens Pierre van Hooijdonk gaat Blind op het middenveld zelfs ten koste van de defensie, maar Ajax-trainer Erik ten Hag ziet het anders en afgaand op de statistieken helemaal zo slecht nog niet. De harde cijfers suggereren namelijk dat de Amsterdamse verdediging heel aardig presteert zonder Blind.

Zo stond Ajax minder schoten toe en ligt het aantal tegengoals weliswaar hoger dan in dezelfde periode vorig seizoen, maar ligt dat vooral aan de bovengemiddeld goede afronding van de tegenstanders tot nu toe; de defensie geeft minder grote kansen weg dan vorig jaar.

Bovendien heeft Ten Hag Blind voorlopig hard nodig op het middenveld. Dat bestond vorig seizoen uit De Jong, Lasse Schöne en Donny van de Beek; de eerste twee vertrokken, Van de Beek is momenteel geblesseerd. Schuif je Blind terug, dan speelt er in die linie, misschien wel de belangrijkste van de drie, niemand meer die vorig seizoen leidend was bij Ajax.

Dus wat te doen? Vasthouden aan Blind op het middenveld, met het risico dat het matige spel aanhoudt? Of Blind weer achterin en een beroep doen op onbewezen krachten op het middenveld, met misschien wel net zo veel of zelfs meer risico op onwennig voetbal? De afgelopen dagen testte Ten Hag op de training bijvoorbeeld Lisandro Martínez als middenvelder.

Statistieken vs. kenners

Voor beide opties valt genoeg te zeggen. De tegenstanders zullen het niet volhouden bijna twee keer zo vaak te scoren als statistisch gezien logisch is, dus wat dat betreft zou je zeggen: laat Blind lekker staan waar hij staat.

Maar Koeman is niet gekomen waar hij is door domme dingen te doen en Van der Vaart heeft ook meer dan genoeg kijk op het spelletje; hun raad opvolgen lijkt eveneens logisch.

Over één ding bestaat in ieder geval weinig tot geen discussie: Ten Hag, die zich vanavond met Ajax ten koste van Apoel moet zien te plaatsen voor de Champions League, staat voor een lastige keuze, een afweging waarin geen van de mogelijkheden ideaal is.

Bron: nos.nl