Leider Wellens wint ook tijdrit in Andalusië, Küng zegeviert in de Algarve

0
340

Wielrenners Tim Wellens en Stefan Küng hebben in Zuid-Europa een tijdritzege geboekt. Küng was de sterkste in de tijdrit van de Ronde van de Algarve, voor de Zwitsers kampioen was het zijn zesde overwinning in een tijdrit.

Wellens verstevigde zijn leidende positie in de Ronde van Andalusië door voor het eerst in zijn carrière een race tegen de klok te winnen.

Wellens won afgelopen woensdag ook al de eerste etappe in Zuid-Spanje. De tijdrit in Andalusië van 16,2 kilometer bevatte een heuvel van de derde categorie en een venijnig stukje naar de finish toe.

Lange tijd stonden de broers Adam en Simon Yates bovenaan, totdat Steven Kruijswijk als eerste onder hun tijden dook. Na specialist Ion Izagirre en Jakob Fuglsang was ook Wellens sneller dan Kruijswijk, die bezig is aan zijn eerste koers van het jaar.

De kopman van Jumbo-Visma eindigde in de tijdrit als vierde en klom van de zesde naar de vierde plaats in het klassement. Zijn achterstand op Wellens bedraagt achttien seconden.

Na derde plaats nu winst voor Küng

Küng, renner van Groupama (de ploeg die jarenlang FDJ heette), bleef in Portugal de Deen Søren Kragh Anderson twee seconden voor. Het parcours was identiek aan dat van vorig jaar, toen Küng derde werd achter Geraint Thomas en Victor Campenaerts. Zij waren nu niet van de partij.

De tijdrit in de Algarve was 20,3 kilometer kilometer lang. De 20-jarige Sloveen Tadej Pogacar, die donderdag de sprint bergop won en de leiderstrui veroverde, toonde zich ook een prima tijdrijder. Hij werd vijfde en behield de leiding in het klassement.

Wout Poels, donderdag tweede in de etappe achter Pogacar, zakte in de rangschikking van de tweede naar de vierde plaats. Sam Oomen ging van plek vier naar de zesde plaats.

Beide wielerrondes duren nog tot en met zondag.