Lof voor het spelplezier van Ajax, met Van de Beek in het bijzonder

0
307

Met technisch hooggeschoold voetbal en de goedlachse spelers verovert Ajax de voetbalharten in Nederland en (ver) daarbuiten. Ook in Studio Voetbal is veel lof voor de aanhoudend goede prestaties van de Amsterdammers.

“Een paar maanden geleden vroegen buitenlandse journalisten nog aan mij of ik hen kon aanwijzen wie Matthijs de Ligt en Donny van de Beek waren. Dat beeld is helemaal veranderd”, zegt Volkskrant-journalist Willem Vissers.

“Het voetbal is soms een flipperkast, zo snel of zo mooi als het gaat. De spelers zijn normale jongens die op een normale manier antwoorden geven. Wat willen we nog meer? Het is een feest om dit Ajax momenteel mee te maken. Ook als je anti-Ajax bent: geniet van het voetbal.”

Vergelijkbaar met Oranje

Volgens Ron Jans, technisch manager van FC Groningen, creëert Ajax een gevoel vergelijkbaar met het Nederlands elftal. “Je leeft momenteel naar die Europese wedstrijden toe. We krijgen zo veel mooie dingen te zien. Het is genieten, dat hebben we de laatste jaren in Nederland echt niet gezien.”

Van de Beek staat dit seizoen symbool voor de opmars van Ajax. De middenvelder was aan het begin van het voetbaljaar allerminst een zekerheidje, maar is inmiddels niet meer uit het team van Erik ten Hag weg te denken.

John van ’t Schip is vol lof over de middenvelder. “Hij is een complete speler aan het worden. Van de Beek heeft een goed gevoel om positie te kiezen. En ook qua opbouw speelt hij steeds beter.”

Pierre van Hooijdonk vindt dat Van de Beek optimaal profiteert van het niveau waarop Ajax in Europa momenteel speelt. “Hij speelt nu alle grote affiches. Maar we doen nu net alsof we verrast zijn dat hij ook op dit niveau mee kan.”

Van ’t Schip: “Maar dat komt omdat hij gewoon echt een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt. Dat zag er eerst niet naar uit.”

‘Maak Van de Beek aanvoerder’

Vissers: “Ajax raakt De Jong en De Ligt zeker kwijt, dus moeten ze proberen om Van de Beek en Ziyech te houden. Ze kunnen Van de Beek eventueel aanvoerder maken.”

Van de Beek zal ook woensdag in de Champions League-return een belangrijke kracht voor Ajax zijn. De ploeg verdedigt in Amsterdam een 1-0 voorsprong.

Jans waarschuwt Ajax. “We hebben de kwetsbaarheid van Ajax gezien bij spelhervattingen. En Son Heung-min voegt wel wat toe aan Tottenham.”

‘Son is geen Messi’

Van Hooijdonk: “Maar bij Real Madrid en Juventus liepen toch ook een paar goede spelers rond? Het is toch niet zo dat Tottenham afhankelijk van Son is? Hij is toch niet van het kaliber Messi?”

Van ’t Schip: “Son is een speler die gaat zwerven. Hij kan elke verdediger pijn doen. Ajax begint nu aan de wedstrijd met een voorsprong. Wat doet dat in de koppies bij Ajax?”

Er werd ook nog stilgestaan bij de bekerwinst van Ajax tegen Willem II (4-0). De tafelgasten hadden nog vraagtekens gezet bij de tactiek van Willem II. Met name de reservebeurt van Daniel Crowley wekte verbazing.

‘Crowely bankzitter, vreemd’

Van ’t Schip: “Het was een vreemde keuze na 32 wedstrijden, omdat Crowely een van hun beste spelers is. Maar Willem II speelde een goed eerste half uur. Na de doelpunten van Ajax was het voorbij.”

Van Hooijdonk: “Het was vreemd. Hij is hun beste speler en is iemand die altijd wordt opgesteld, maar Crowely reageerde er wel fantastisch op. Hij was teleurgesteld, maar toonde zich mentaal sterk en ging niet zeuren. Een voorbeeld voor andere spelers.”

Bron: nos.nl