Mathijsen: ‘Het succes? Spelers passen extreem goed bij aanvallende visie’

0
186

Als je wint heb je vrienden. En vrienden heeft Joris Mathijsen, technisch directeur van Willem II, tegenwoordig in overvloed. Mathijsen wordt alom gefêteerd voor zijn rol als architect van het huidige succes van de Tilburgse eredivisierevelatie.

Willem II staat gedeeld derde, speelt aantrekkelijk voetbal, ziet de bezoekersaantallen stijgen en spelers als Mike Trésor Ndayishimiye en clubtopscorer Vangelis Pavlidis, door Mathijsen voor een prikkie gehaald, bijna wekelijks schitteren.

Een verschil van dag en nacht met de zomer van 2016, toen Mathijsen voor het eerst achter zijn bureau in Tilburg plaatsnam, toen nog als technisch manager. De club had zich destijds ternauwernood verzekerd van nog een seizoen eredivisie, via de play-offs.

Extreem goed

Er volgden twee dertiende plaatsen en één tiende plek; een stijgende lijn, maar het gaat nu wel buitensporig goed. Waarom? “Daar is niet één reden voor te geven, zoiets ontstaat”, stelt Mathijsen, om vervolgens toch een redelijk pasklaar antwoord te geven.

“Als Willem II hebben we een voetbalvisie: aanvallend voetbal spelen en initiatief nemen. We hebben er een aantal transferperiodes over gedaan om daar de perfecte spelers bij te vinden. Dat komt er dit seizoen extreem goed uit.”

Ndayishimiye, Pavlidis, Mats Köhlert, Sebastian Holmén, Pol Llonch, Alexander Isak; de voltreffers op de transfermarkt zijn de laatste jaren legio. Het resultaat van een ‘reboot’ van het scoutingsapparaat, die onder Mathijsen plaatsvond.

“We hebben hoofdscout Gerard Wielaert teruggehaald en zijn gewoon gestart met weer een database opbouwen. Uit die scouting komen nog steeds de meeste spelers”, aldus Mathijsen.

“Onze opleiding hebben we ook nieuw leven ingeblazen, maar die heeft meer tijd nodig. Het is ook niet realistisch om meteen te verwachten dat er jeugdspelers doorbreken. Maar dat is wel het volgende doel, een basisspeler die uit de eigen jeugd komt.”

Groeibriljant Ndayishimiye

Tot het zover is, leunt Willem II dus succesvol op de scouting. Met Ndayishimiye heeft de club volgens Mathijsen goud in handen. “Hij heeft extreem veel talent en een tunnelvisie, hij weet wat hij wil met zijn carrière en doet daar alles voor. Dan kan je een eind komen.”

“De jongens in de top hebben beide: extreem veel talent, maar die willen er ook echt alles aan doen om een topper te worden. Die combinatie heeft Mike ook”, vindt Mathijsen, die zelf als speler ook aardig carrière maakte, met onder meer 84 interlands voor Oranje.

Het moge duidelijk zijn, Mathijsen is op zijn plek het Koning Willem II Stadion. Hij verlengde niet voor niets zijn contract tot de zomer van 2024, een week geleden.

“Ik vind dit een functie die bij mij past, een prachtige functie. Het is van alles wat. Het grootste deel bestaat natuurlijk uit de selectie samenstellen, maar je bent ook met scouting bezig, met de jeugdopleiding… Hartstikke mooi.”

Bron: nos.nl