Meer hoogtestages voor Kruijswijk: ‘Podium in de Tour is het doel’

0
343

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Zo kijkt Steven Kruijswijk 2019 in. Hoewel de 31-jarige Brabander net het beste jaar uit zijn carrière achter de rug heeft – vijfde in de Tour en vierde in de Vuelta – droomt hij van meer. Want: “Ik blijf maar beter presteren.”

Tenerife, de grootste van de Canarische Eilanden, is een plek met buitensporig veel wielrenners, zeker in deze tijd van het jaar. Dat heeft alles te maken met de vulkaan El Teide, met 3.718 meter de hoogste berg van Spanje en dus een kolfje naar de hand van renners die klimkilometers willen maken.

Ook Kruijswijk streek er neer, begin februari, vlak voordat hij in Andalusië op zijn wedstrijdfiets stapte. “Een hele goede trainingsplek. Zeker in deze periode van het jaar. Het is het toch wel fijn om met een zonnetje en twintig graden te trainen. Dat vind je niet overal in Europa.”

Kruijswijk wist zich omringd door ploeggenoten, maar ook door onder anderen Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Annemiek van Vleuten. Allemaal hopen ze op een goed begin van hun seizoen. En allemaal komen ze na elke training weer puffend aan bij hun hotel, dat op tweeduizend meter hoogte ligt.

Kruijswijk: “Als je op het einde van de training bijna de zee kunt aanraken, weet je dat het nog een lange weg terug is.”

Kruijswijk is kort na de hoogtestage goed begonnen aan zijn eerste koers, de Ronde van Andalusië. In de eerste rit met een lastige aankomst bergop kon hij met de besten mee omhoog (vijfde), Kruijswijk werd vrijdag vierde in de tijdrit en zaterdag eindigde hij in een bergetappe als derde.

Geen slechte resultaten voor de inmiddels 31-jarige Kruijswijk, die volgens zijn trainer sterker is dan enkele jaren geleden.

“Steven staat op een fors hoger niveau dan in 2016, het jaar waarin hij bijna de Giro won”, zei Merijn Zeeman onlangs in de podcast ‘Live Slow Ride Fast’ van Laurens ten Dam.

Fors hoger? “Ja, we zijn tweeënhalf jaar verder en in de topsport moet je je blijven ontwikkelen”, verklaart Zeeman tegen de NOS. “In die Giro was hij heel goed. Maar het niveau dat hij nu haalt is hoger. We zien dat aan zijn vermogensdata, klimtijden, hartslagmetingen. Die zijn vrij accuraat. Kijk, het zijn geen megastappen. Het zit rond de vijf procent.”

‘Vijf tot tien procent beter’

Op sommige trainingen zelfs nog iets meer. “In intervalblokken bergop zien we dat hij het richting de tien procent beter doet.”

Zeeman roemt ook de persoonlijke ontwikkeling die Kruijswijk doormaakt. “De beleving in zijn sport, de professionaliteit die hij heeft.” Zijn trainingen voert hij tot op de seconde nauwkeurig uit en qua voeding komt er geen kruimel te veel, of op het verkeerde moment, binnen.

Met de stappen die Kruijswijk zet, groeit ook zijn zelfvertrouwen. Hij droomt hardop van een podiumplek in de Tour. “Ik wil het beter doen dan afgelopen seizoen. Winnen? Dat wordt heel moeilijk. Ik ga voor het maximale. Het is nooit uitgesloten, maar het podium is eerst het doel.”

Voor juli gaat Kruijswijk drie keer op hoogtestage. “Om in de Tour weer zo goed mogelijk aan de start te staan, hebben we ervoor gekozen om nog wat meer hoogtestages te doen dit jaar. Om het lichaam op die manier wat meer te laten prikkelen, te laten wennen aan hoogte en toch nog een stapje beter te worden.”

Tussen die hoogtestages door rijdt hij tot juli ook nog de rondes van Catalonië, Romandië en de Dauphiné.