Memphis in Oranje: ‘Ik zag een totaal andere voetballer dan bij Lyon’

0
340

In zijn laatste veertien competitiewedstrijden voor Olympique Lyonnais scoorde Memphis Depay slechts één keer. Het contrast met zijn optredens in het Nederlands elftal, afgelopen week tegen Wit-Rusland (4-0) en Duitsland (2-3), is dan ook groot.

Tussen 10 november en 26 februari wist Depay niet één keer het doel te vinden voor Lyon en stond hij meer dan 24 uur op het veld zonder te scoren. Maar met drie doelpunten en drie assists was de 25-jarige aanvaller afgelopen week wél de hoofdrolspeler bij Oranje.

Ook de Franse kranten waren na de interlandperiode vol lof over Depay. En dat was de afgelopen weken weleens anders. Zo schrijft L’Équipe: “Depay toonde de omvang van zijn talent. Waar de Nederlandse voetballer bij Lyon onregelmatig speelt, schittert hij tegen Wit-Rusland en Duitsland regelmatig.”

En: “Zelfs als Nederland verliest van Duitsland is er geen twijfel: de leider van Oranje is Memphis Depay.” Ook woorden als ‘ontketend’, ‘subliem’ en ‘schitterend’ worden gebruikt om de aanvaller te omschrijven.

Journalist Hervé Penot, die Olympique Lyonnais volgt voor L’Équipe, was verrast over het goede optreden van Depay tegen Duitsland. “Ik zag een totaal andere voetballer dan de laatste tijd bij Lyon. Het lijkt alsof Depay voelt hoe belangrijk hij voor Oranje is en blijkbaar is dat gevoel bij Lyon toch anders.”

Volgens Penot heeft het niet zozeer te maken met het talent of de kwaliteiten van Depay, maar met zelfvertrouwen en gevoel. “Zelfvertrouwen is voor een speler als Depay heel erg belangrijk. Ook al zegt hij altijd dat hij heel veel zelfvertrouwen heeft, dat lijkt op het veld niet altijd zo.”

“Ik vergelijk hem, ook met alles eromheen, met een Amerikaanse sporter. De allures, het gebruik van sociale media, zo’n jongen moet zich ook vooral belangrijk voelen om goed te kunnen presteren. Vertrouwen krijgen. En dat krijgt hij bij Oranje meer dan bij Lyon dit seizoen.”

Depay vertelde vorige week al dat de situatie bij zijn club hem dwarszit. “Ik heb de laatste wedstrijden niet gespeeld en natuurlijk is dat frustrerend. Ik ben altijd gefocust en gretig voor meer resultaat. Maar wat er in Lyon gebeurt, moeten we ook niet groter maken dan het is.”

Volgens Penot is de kans ook groot dat Depay vrijdag in het competitieduel met Stade Rennais weer in de basis staat. “Hij komt met zo veel zelfvertrouwen terug naar Frankrijk. Coach Bruno Génésio kan het eigenlijk niet maken om hem dan niet op stellen.”

Ook in de NOS Voetbalpodcast was Depay onderwerp van gesprek. “Depay moet spits worden bij een club die hem belangrijk maakt en waar hij goed kan voetballen”, aldus NOS-voetbalcommentator Jeroen Elshoff. “En niet blijven bij een ploeg waar hij weinig vertrouwen krijgt.”

Dat was collega-commentator Jan Roelfs eens met Elshoff. “Dat vertrouwen is cruciaal. Bondscoach Ronald Koeman geeft Depay vertrouwen.”

Roelfs: “Koeman zegt tegen hem: ‘Ga lekker voetballen en gewoon zwerven over dat voetbalveld, wees bepalend’. Hij maakt Depay belangrijk en dat betaalt zich uiteindelijk terug.”

Bron: nos.nl