Messi wint zevende ‘Gouden Bal’, Miedema en Martens grijpen naast titel

0
143

Vivianne Miedema (vierde) en Lieke Martens (vijfde) hebben maandag naast de Ballon d’Or Féminin gegrepen, een van de meest prestigieuze eretitels in het voetbal. De Spaanse Alèxia Putellas kreeg de ‘Gouden Bal’ uitgereikt. Bij de mannen won Lionel Messi de verkiezing van het tijdschrift France Football voor beste voetballer van het jaar.

Met name Miedema was een serieuze titelkandidaat, maar de Oranje-aanvalster eindigde dus niet eens op het podium. Eerder op de dag werd Miedema wel bij een verkiezing van de wereldomroep BBC uitgeroepen tot Voetbalster van het Jaar 2021. Winnares Putellas is teamgenoot van Martens bij FC Barcelona.

Messi troeft Lewandowski af

Messi, momenteel speler van Paris Saint-Germain, werd vorig seizoen met FC Barcelona topscorer van de Spaanse competitie met dertig doelpunten, maar nog belangrijker: hij won afgelopen zomer eindelijk zijn eerste hoofdprijs met Argentinië.

In de finale van de Copa América werd afgerekend met Brazilië en zo kwam een langgekoesterde wens van Messi uit.

Messi troefde nummer twee Robert Lewandowski (Bayern München) en nummer drie Jorginho (Chelsea) af. De Ballon d’Or keerde terug, nadat deze niet was uitgereikt in 2020 vanwege de coronapandemie.

“Het is ongelooflijk dat ik hier weer sta”, zei Messi. “Ik weet niet hoelang ik dit niveau nog kan volhouden. Ik heb altijd wel een beetje gedacht dat het ooit voorbij zal zijn. Maar ik ben heel blij dat het succes nog steeds voortduurt.”

Voor Messi betekende het zijn zevende ‘Gouden Bal’, waardoor hij zijn eigen record aanscherpte. Cristiano Ronaldo schreef de prijs vijf keer op zijn naam.

Er waren dit jaar geen Nederlandse mannen genomineerd voor de Ballon d’Or. Bij de vorige verkiezing in 2019 werd Virgil van Dijk nog tweede, op minimale afstand van winnaar Lionel Messi.

Ajacied Ryan Gravenberch maakte wel kans op de talentenprijs, maar de middenvelder eindigde als achtste. Pedri van FC Barcelona ging er met de zogenoemde Kopa Trophy vandoor.

Bron: nos.nl