Met hard werken en hulp van God wil City-speler Braaf de top bereiken

0
285

Kracht, energie en uitstraling spatten ervanaf wanneer hij het veld betreedt. Zijn trainer bij Manchester City, Pep Guardiola, ziet het in hem zitten en ploeggenoot Kevin De Bruyne neemt hem op sleeptouw.

Jayden Braaf is pas 17 jaar, maar is een aanvaller met mogelijk een glorieuze toekomst. Door hard te werken en met de hulp van God wil hij het hoogste bereiken: “M’n droom is wereldkampioen worden met het grote Nederlands elftal.”

Eerst het WK onder 17, hier in Brazilië. Het verloopt teleurstellend met twee nederlagen. Wat moeten we ervan zeggen?

“Iedereen verwachtte veel van ons, omdat we het EK hadden gewonnen. Iedereen had ook de focus, maar het ging toch mis. Het is moeilijk om aan te geven wat we fout hebben gedaan.”

“We móeten die laatste wedstrijd winnen. We hebben het EK gewonnen, dus gaat het ons niet gebeuren dat we er op het WK in de poulefase uitvliegen. We gaan het halen.”

Het grote Manchester City. Hoe is dat?

“Geweldig. In het begin was het wennen, ik sprak toen nog geen Engels. Maar dat gaat steeds beter. En Manchester is een mooie stad waar je veel kunt doen. Meestal ga ik wat eten en chillen met vrienden, of komt m’n vriendin of familie over vanuit Nederland.”

Je hebt er niet de minste trainer. Spreek je veel met Pep Guardiola?

“Zeker. Twee keer per week train ik met het eerste elftal mee. Dan roept hij mij na de training bij zich.” Lachend: “Ja, hij praat inderdaad met veel handgebaren en met veel tactieken. Soms kijk ik beelden met hem alleen.”

“Hij wil dat ik aan de zijkanten blijf en vanaf daar m’n acties maak. ‘Je laat het echt zien, maar ik wil meer, meer, meer van je zien’, zegt hij dan. Hij weet dat ik het kan en zegt dat m’n kansen zullen komen.”

Kijk je nog tegen spelers op daar?

“Tegen Leroy Sané en Raheem Sterling. Ik vind het alleen een beetje eng om naar ze toe te lopen Ik groet ze gewoon en als ze naar mij komen, maak ik een praatje.”

“Meestal zit ik bij De Bruyne, omdat hij ook Nederlands praat. Hij helpt mij, het meeste van alle boys. ‘Ik geef je altijd de bal, bij elke partij’, zei hij in het begin. Hij gaf me vertrouwen, het warme gevoel. Dat was lekker. Naar hem durf ik wel toe te lopen om een praatje te maken.”

Spelen bij Manchester City klinkt natuurlijk geweldig. Maar waarom ben je vertrokken uit Nederland?

“Ik speelde bij PSV, maar daar wilde ik niet blijven. Ze hebben mij niet goed behandeld. Ik was met andere clubs aan het praten, waarop zij dachten dat ik weg wilde gaan. Vanaf dat moment zetten ze mij op de bank en later mocht ik ook niet naar een jeugdtoernooi met het Nederlands elftal. Toen was ik er klaar mee.”

“Ik zou in eerste instantie naar Ajax gaan, maar er was miscommunicatie over in welk team ik zou gaan spelen. Ik wilde in hogere elftallen spelen, omdat ik denk dat dat beter is voor mijn ontwikkeling, maar Ajax wilde mij bij mijn leeftijdsgenoten zetten. Toen keek ik naar het buitenland en uiteindelijk kwam City met het beste plan. Ze willen mij opleiden tot speler van het eerste elftal.”

Heb je het gevoel dat je snel volwassen bent geworden in het buitenland?

“Zeker. Ik ben daar alleen. Ik woon in een hotel op het trainingscomplex en moet alles zelf doen. Bijvoorbeeld m’n kleren wassen. Eén keer waste ik m’n normale kleren te heet en waren ze te klein geworden.”

“Toen ik nog in Nederland woonde, ging ik gewoon naar trainen, chillen met vrienden, naar school. Ik deed een praktijkopleiding. Ik vind mijzelf niet zo slim. Als mensen mij dingen vragen, begrijp ik het soms niet. Maar dat vind ik niet erg, ik heb andere kwaliteiten.”

Wat is jouw droom?

“Slagen bij Manchester City en dan door. M’n droom is spelen bij Real Madrid. Topscorer worden, de Gouden Bal winnen, de Champions League en het WK winnen met het Nederlands elftal.”

Waar staan je tatoeages voor?

Braaf wijst op zijn arm: “Dit is moeder Maria die het kruis van Jezus vasthoudt. Daarboven een vogel, die vond ik gewoon mooi erbij. En boven die vogel komt nog een tattoo van Jezus.”

“Ik geloof in God. Ik bid hier ook. Voor het slapen, bij het eten, voor de training. Daar put ik veel kracht uit. Ik bedank God dat ik hier ben en vraag Hem om kracht. En of we die pot tegen de VS mogen winnen.”

Ruime zege op VS kan volstaan

Nederland kan zich na twee nederlagen nog steeds plaatsen voor de achtste finales op het WK onder 17. Oranje heeft zijn kansen op de volgende ronde op dit moment echter niet in eigen hand.

De beste vier nummers drie van de zes groepen gaan namelijk naar de volgende ronde. Nederland moet dus hoe dan ook winnen van de Verenigde Staten om nog een kans te maken om de poulefase te overleven.

Als Nederland met minimaal twee goals verschil wint, is het in elk geval het al uitgespeelde Nieuw-Zeeland uit groep A voorbij in deze stand. Als het duel tussen Chili en Zuid-Korea (zaterdag 21.00 uur) een winnaar oplevert, weet Oranje ook voorafgaand aan het duel met de VS (00.00 uur) hoeveel doelpunten er precies nodig zijn om ook de nummer drie in groep C te passeren zeker te zijn van de volgende ronde.

Bij een kleine overwinning zit Nederland sowieso in de wachtkamer. En dat geldt ook als Oranje ruim wint, maar Chili en Zuid-Korea zaterdag gelijkspelen.

Mexico (tegen voetbaldwerg Salomonseilanden) en Tadzjikistan (tegen het reeds gekwalificeerde Argentinië) kunnen dan echter uitrekenen wat er nodig is om de volgende ronde te bereiken. Ook andere landen die nog derde in hun groep kunnen worden, weten in hoeverre ze de schade moeten beperken om dan in elk geval nog bij de beste vier te horen.

Bron: nos.nl