Met Parijs-Nice begint stoelendans om laatste tickets voor Tour de France

0
350

Na Parijs-Nice stopt de muziek en zit de stoelendans erop. Dan bepaalt de organisatie van de Tour de France naar welke twee Franse wielerploegen de laatste tickets voor de Tour gaan. Drie Franse ploegen bijten de komende week hun nagels stuk.

“Het wordt een spannende week! Het is nu of nooit, we moeten ons tonen. Er ligt een jackpot klaar na Parijs-Nice.” De persman van de kleine Franse wielerploeg Vital Concept leeft al gespannen toe naar zondag.

Het wordt een week waarin drie dezelfde truitjes steevast het beeldscherm zullen passeren: die van Arkéa-Samsic, Vital Concept en Direct Energie. Bij al die teams staan Nederlanders onder contract. Wat krijgen zij mee van de stress?

Bram Welten (21), Arkéa-Samsic

“Druk voel ik eigenlijk niet”, zegt Bram Welten, 21-jarig Nederlands sprinttalent, die sinds 2018 in Franse dienst rijdt. “De ploeg heeft er wel vertrouwen in. We hebben twee renners die commercieel interessant zijn voor de Tour”, doelt Welten op Warren Barguil en André Greipel.

Welten zal zich in de eerste etappes moeten wegcijferen voor laatstgenoemde Duitser. “Dat ik meedoe is eigenlijk wel een beetje een verrassing. Ze belden dat ze tevreden waren over mij en ze vroegen of ik André kon helpen in de eerste dagen. Daarin moet het voor hem gebeuren. Later in de week wordt het voor mij iets lastiger om Warren bij te staan, maar ook hem kan ik eventueel helpen door hem uit de wind te houden in de eerste ritten. We gaan er niet heen om mee te rijden, we gaan erheen om te scoren.”

Pim Ligthart (30), Direct Energie

“Eigenlijk is het team er niet heel erg mee bezig”, stelt Pim Ligthart, dertig jaar en sinds afgelopen winter samen met Niki Terpstra onder contract bij Direct Energie. “In de eerste meeting na het trainingskamp zei ploegbaas Jean-René Bernaudeau: we kijken niet naar de andere mogelijke wildcardploegen. We rijden onze eigen koersen. Ik heb er ook nog geen seconde druk over gevoeld.”

De ploeg komt uit de Vendée, doorgaans een populaire regio voor de Tourorganisatie. In 2018 ging de Tour er nog van start. “Toch denk ik niet dat we stiekem al zeker zijn van deelname aan de Tour, anders hadden ze ons die wildcard al wel gegeven.”

Met Lilian Calmejane, winnaar van een Touretappe, en Niccolo Bonifazio mikt het team op dagsucces in Parijs-Nice. “Je kan alleen maar elke koers ingaan om te winnen. We kregen in Oman wel extra mee: jongens, gooi geen bidons weg op plekken waar het niet mag, kleed je niet om op de openbare weg. We moesten ons netjes gedragen, niet dat we negatief in het nieuws zouden komen zodat ze zouden zeggen: nou die nemen we niet mee.”

Waar Terpstra wel opstapt in Parijs-Nice, focust Ligthart zich de komende weken op andere koersen. “Ik rijd onder meer de Ronde van Drenthe en Nokere Koerse. Vanaf de E3 tot en met Roubaix rijd ik met Niki. Hij is in de grote koersen onze uitgesproken kopman.” De Nederlanders rijden in de klassiekers zij aan zij. Terpstra is ook degene die Ligthart tipte bij de ploegleiding. “Ik kwam op voorspraak van Niki over van Roompot. We kennen elkaar al lang, zaten in een ploeg voor de Spelen van Peking in 2008. Nu rijden we ook een keer bij elkaar in hetzelfde ploeg.”

Steven Lammertink (25), Vital Concept

“Ik merk er niet veel van, maar er staat wel druk op”, stelt Steven Lammertink, sinds 2018 renner bij Vital Concept. “Ik krijg mijn programma later doorgestuurd dan anders. En je merkt dat de ploeg veel eendagskoersen rijdt, om maar zoveel mogelijk punten te verdienen. Dat zal ook met volgend jaar te maken hebben, aangezien de nieuwe regels voorschrijven dat de beste twee procontinentale ploegen dan automatisch mogen meedoen aan de Tour.”

Lammertink stapt zondag niet op in Frankrijk, maar in Italië. “Ik rijd Strade Bianche zaterdag. Een mooie koers, ik heb hem nog nooit gereden. Ik hoop op een beter jaar dan vorig jaar, toen kampte ik met longproblemen. Waardoor het kwam, weet ik niet, maar het remde me wel af in wedstrijden.”

Greipel vs Coquard

Zijn persman, Fred Adam, vreest ondertussen de rittenkapers van Arkéa-Samsic. “Als Barguil wint op de Col de Turini en Greipel sprint naar een ritzege, is het game over. Maar hetzelfde geldt voor ons. Als Coquard in de eerste drie ritten een zege boekt en Vichot wint op vrijdag, is het ook beslist.”

Rijden de Nederlanders ook de Tour?

Welten: “De Tour? De ploeg zelf geeft aan dat ze mij daar nog te jong voor vinden. Ik zou het wel mooi vinden. Mijn neef Danny van Poppel was inderdaad 19 toen hij zijn Tourdebuut maakte, maar ik snap de ploeg wel als ze aangeven dat ik daar nog te jong voor ben.”

Lammertink: “Nee, voor zover ik weet sta ik niet op een longlist voor de Tour.”

Terpstra lijkt zeker bij Direct Energie, maar Ligthart? “Ik hoop dat ik me in de kijker kan fietsen. Het zou mooi zijn als ik in aanmerking kom voor de Tourploeg, dat zou voor het eerst zijn. Ik heb al wel drie keer de Vuelta gereden en twee keer de Giro, maar nog nooit de Tour. Ik zit nu in een ploeg met 23 man in plaats van 30, dus de kans is alvast iets groter”, besluit Ligthart met een knipoog.

Bron: nos.nl