Met Rooney bouwt Cocu rustig door: ‘Hij zit bij ons in het trainerskamertje’

0
178

Het langetermijndenken delft nog weleens het onderspit in Engeland, waar de gouden bergen van de Premier League hun schaduw tot ver in het Championship werpen. Hoge salarissen en – te – dure aankopen op de pof zijn ook op het tweede niveau schering en inslag.

Niet bij het Derby County van Phillip Cocu. De 49-jarige trainer krijgt bij de nummer 12 van het Championship naar eigen zeggen volop tijd om te bouwen aan een stevige fundering, om uiteindelijk goed voorbereid de sprong te maken naar het voetbalwalhalla genaamd Premier League.

Baanzekerheid

“Als we de play-offs om promotie nog kunnen halen, gaan we daarvoor. Maar ook als we die niet halen ben ik hier volgend seizoen gewoon trainer”, verzekert Cocu, die beseft dat dit geen vanzelfsprekendheid is.

“Het gebeurt nog wel, maar misschien minder vaak”, aldus Cocu. “Ook hier in Engeland hebben een paar clubs voor een bepaalde filosofie gekozen en zijn ze langzaam gaan groeien. Sheffield United en Norwich City bijvoorbeeld.”

“Maar ook Brentford, hier in het Championship, is een voorbeeld van een club waar het nu goed werkt.”

Wayne Rooney

Cocu moet bij Derby County de juiste balans vinden tussen eigen jeugd en spelers van buitenaf die direct wat toevoegen. Wayne Rooney kwam als een geschenk van buiten. De Manchester United- en Engeland-legende is sinds begin januari zijn aanvoerder én assistent.

Vrijdag speelde Rooney tegen Fulham zijn 500ste competitiewedstrijd in het Engelse profvoetbal (491 Premier League, 9 Championship). Het duel eindigde in 1-1 en Rooney scoorde met een panenka-strafschop.

“Door een samenloop van omstandigheden kregen we de kans hem te halen, die hebben we met beide handen aangegrepen”, aldus Cocu. “Hij wil ook graag manager worden en wilde meekijken om zich op dat vlak te ontwikkelen.”

“Maar hij wil ook zeker nog voetballen, dat stond voorop. We kwamen tot de conclusie dat dat prima zou passen.”

Louis van Gaal

Rooney heeft ervaring met de Nederlandse manier van werken. “Hij is altijd heel erg te spreken geweest over Louis van Gaal”, weet Cocu.

“Dat zal misschien meegespeeld hebben, dat ik een Nederlandse achtergrond heb, met het opleiden van jonge jongens. Daar staan we toch om bekend.”

Cocu spreekt van een “prima match”, ook dankzij de dubbelrol die Rooney vervult. “Hij heeft ervaring, is een leider en kan de tactiek makkelijk overbrengen in het veld. En buiten het veld zit hij bij ons in het trainerskamertje en kan hij overal over meepraten.”

Dat Derby County uitgerekend Manchester United, de club waarmee Rooney alles won dat er te winnen viel, lootte in de vijfde ronde van de FA Cup, is volgens Cocu een geschenk van de voetbalgoden. “Soms moeten dingen zo zijn.”

Racisme

Cocu heeft het naar zijn zin bij Derby County, ook al ging het hem in zijn eerste 7,5 maand in Engeland niet altijd voor de wind. De club bivakkeerde lange tijd kort boven de degradatiestreep, eind september veroorzaakten drie spelers onder invloed van alcohol een ernstig auto-ongeluk en afgelopen zaterdag volgde een nieuwe rel.

Craig Ramage, oud-speler van ‘The Rams’, analyseerde het treffen met Huddersfield Town voor de BBC en liet zich racistisch uit over jonge, donkere spelers van Derby County. Het was een incident waarbij Cocu ook getest werd.

“Daar moet je meteen op inspelen. Als club en als manager, dat je direct naar de spelers toe gaat en individueel met ze praat”, aldus Cocu. “Ze hebben op social media op een hele goede manier gereageerd. We zijn een multiculturele club, daar staan we voor.”

Absoluut onacceptabel

Cocu is er normaliter niet de man naar om te praten in de overtreffende trap, maar voor dit onderwerp maakt hij graag een uitzondering.

“Omdat het voor mij absoluut onacceptabel is dat zoiets gebeurt. Het is voor mij ondenkbaar dat een kleur of een achtergrond invloed heeft op hoe je iemand benadert. Dus als dat gebeurt, moeten we ingrijpen.”

Dergelijke ervaringen helpen Cocu in zijn ontwikkeling als trainer, zoals zijn gehele tweede buitenlandse avontuur – Cocu stond eerder weinig succesvol aan het roer bij Fenerbahçe – hem helpt om uiteindelijk op de bank bij zijn droomclub te belanden.

“Barcelona, ik heb er zes jaar gespeeld, is de mooiste club die je zou kunnen leiden”, stelt Cocu. “Het Nederlands elftal is ook een positie waarvan je denkt: dat zou fantastisch zijn.”

“Maar daar ben ik nu totaal niet mee bezig. Ik heb hier voor langere tijd getekend. Als we uiteindelijk de sprong maken naar de Premier League wil ik dat ook meemaken. Wat daarna komt zien we dan wel weer.”

Bron: nos.nl