Met wat geluk verdienen amateurclubs tonnen aan de KNVB-beker

0
104

Amateurclubs dringen de laatste jaren steeds vaker ver door in het bekertoernooi. De laatste vijf seizoenen haalden telkens minimaal twee clubs de achtste finales. En soms, zoals Spakenburg nu, winnen ze de jackpot.

De amateurclub staat vanavond tegenover Ajax, in een met 55.000 toeschouwers uitverkochte Johan Cruijff Arena. “We hadden ze liever hier thuis gehad. Alleen de penningmeester niet”, zegt trainer Eric Meijers.

Die penningmeester is Bert Beekhuis. “Dit is de eerste ronde waarin we meedelen in de recettes. Ik zag de kaartverkoop steeds verder oplopen, tot het uitverkocht was. Ik ben er blij mee.”

Bekijk hieronder een reportage over hoe Spakenburg toeleeft naar de uitwedstrijd tegen Ajax.

Naar schatting levert de bekeravond Spakenburg – ongeacht het resultaat – een ton of twee op, omdat vanaf de laatste zestien de nettowinst van de kaartverkoop wordt gedeeld.

Deelnemen aan het hoofdtoernooi van de KNVB-beker kost clubs in de eerste ronden vaak geld, omdat de wedstrijdpremies meer een soort compensatie zijn van alle faciliteiten die op orde moeten worden gebracht.

VVSB als voorbeeld voor Spakenburg

Vier jaar geleden had VVSB geluk met de loting. In de halve finales was uiteindelijk FC Utrecht met 3-0 te sterk, maar de club kreeg buiten de gewonnen premies ook nog eens de helft van de recette van een uitverkocht Stadion Galgenwaard (23.750 toeschouwers).

Zo biedt het bekertoernooi onverwacht uitkomst, met name voor clubs uit de hoogste amateurklassen. Door een verplicht aantal contractspelers in de selectie en stijgende kosten, kampen veel verenigingen met betalingsproblemen.

Bron: nos.nl