Miedema en oud-winnaar Wiegman genomineerd voor FIFA-awards

0
146

Vivianne Miedema is door de wereldvoetbalbond FIFA genomineerd voor de prijs van Speelster van het Jaar. Ook Sarina Wiegman, voormalig bondscoach van Oranje, is een van de kanshebbers op een trofee bij de Best FIFA Awards.

Miedema werd topscorer van het olympische voetbaltoernooi in Tokio, bij haar club Arsenal maakte ze vorig seizoen in negentien wedstrijden achttien doelpunten.

In totaal zijn er dertien speelsters genomineerd voor de prestigieuze prijs. Miedema heeft concurrentie van onder anderen de winnares van vorig jaar, de Engelse Lucy Bronze (Manchester City), de Spaanse Jennifer Hermoso en de Noorse Caroline Graham Hansen (beiden FC Barcelona).

Wiegman heeft vier concurrenten voor de prijs van Coach van het Jaar. Zij neemt het op tegen onder anderen de bondscoach van olympisch kampioen Canada, Beverly Priestman, en Lluís Cortés, trainer van FC Barcelona van Lieke Martens.

Wiegman is tweevoudig winnaar van de FIFA-award (2017 en 2020). Na de uitschakeling in de kwartfinales op de Olympische Spelen nam ze afscheid van Oranje en vervolgde haar carrière bij de Engelse voetbalvrouwen.

Martens niet op FIFA-lijst, wel kanshebber Gouden Bal

Martens ontbreekt op de lijst van de wereldvoetbalbond, maar is samen met Miedema wel genomineerd voor de Gouden Bal, de verkiezing van het voetbaltijdschrift France Football. Op 29 november wordt tijdens een gala in Parijs de winnares van die eindejaarsverkiezing bekendgemaakt.

Bij de mannen is bij de FIFA-verkiezing, net als bij de Gouden Bal, geen enkele Nederlander genomineerd. Onder anderen Lionel Messi (Paris Saint-Germain), Cristiano Ronaldo (Manchester United) en Robert Lewandowski (Bayern München) strijden om de FIFA-award van speler van het jaar. In 2019 werd Virgil van Dijk tweede achter Messi.

Aanvoerders, coaches en journalisten

De aanvoerders en bondscoaches van alle bij de FIFA aangesloten voetbalbonden mogen hun stem uitbrengen. Op 17 januari wordt via een digitaal evenement bekendgemaakt wie er met de prijzen vandoor gaan.

Bron: nos.nl