Missie Letsch: Vitesse laten swingen als het Salzburg van Schmidt

0
29

Met de presentatie van Thomas Letsch bij Vitesse telt de eredivisie komend seizoen drie Duitse hoofdtrainers. Frank Wormuth heeft met Heracles Almelo bewezen prima te passen bij het Nederlandse voetbal. Roger Schmidt (PSV) en Letsch hopen dat voorbeeld te volgen.

“Misschien is het een trend, maar ik denk eerder dat het toeval is”, lacht de Duitse technisch directeur Johannes Spors van Vitesse. “De opleiding in Duitsland is goed en er zijn veel goede coaches. Maar het gaat allereerst natuurlijk om kwaliteit en niet om nationaliteit.”

Letsch komt bij Vitesse binnen als de grote onbekende. Hij kende geen carrière als profvoetballer en werkte zich als trainer via clubs als Stuttgarter Kickers, Union Heilbronn en SSV Ulm op in Duitsland. In 2012 begon hij als jeugdtrainer Red Bull Salzburg, waar hij al snel op de bank van de hoofdmacht belandde, als assistent van de man die volgend seizoen PSV onder zijn hoede heeft: Schmidt.

Salzburg maakt in die periode indruk in Europa met wervelend pressievoetbal. Het Ajax van Frank de Boer krijgt bijvoorbeeld twee keer kansloos klop in de Europa League. Die inspirerende manier van spelen heeft Letsch nu ook voor ogen met Vitesse.

“Ik wil nu nog niet praten over punten of prijzen. Het moet gaan over een duidelijk plan: welk voetbal willen we spelen? Vitesse staat voor aantrekkelijk en aanvallend voetbal. Zo wil ik ook spelen. Actief, met een hoge intensiteit en met veel sprints tijdens de hele wedstrijd. Dat wil ik iedere training terug laten komen”, zegt Letsch.

Om die speelstijl te kunnen etaleren, zijn wel de juiste spelers nodig. “Deze selectie is nog niet voldoende”, meent Letsch. “Een aantal belangrijke spelers vertrekt (onder anderen Bryan Linssen en Tim Matavz, red.), daar moeten goede vervangers voor komen.”

“Nu de trainer aan boord is, is nog duidelijker welk type spelers we nodig hebben”, vult Spors aan. “Daar zijn we al mee gestart. We kijken eerst wat we nodig hebben, daar zoeken we de juiste spelers bij. Ik ben positief. Het is pas mei en het duurt nog even voordat de voorbereiding, laat staan de competitie, start.”

Vitesse neemt met de Duitse trainer in zekere zin wel een gok. Bij zijn laatste twee clubs werd Letsch namelijk snel ontslagen. Bij Erzgebirge Aue al na drie wedstrijden, na onenigheid met de voorzitter en een assistent. Bij Austria Wien moest Letsch na iets meer dan een jaar weer vertrekken.

“Voor mij is belangrijk om niet meer naar het verleden, maar naar de toekomst te kijken. Ik heb de laatste jaren veel geleerd”, is het enige dat Letsch over zijn verleden kwijt wil.

Dat de Duitser nog weinig ervaring heeft als zelfstandig trainer op het hoogste niveau, was voor directeur Spors geen belemmering. “Hij heeft inderdaad geen zeven of acht jaar ervaring in de Bundesliga. Maar daar zocht ik ook niet naar. Ik wilde iemand die deze kans wilde pakken.”

En dat is precies wat Letsch wil doen. “Ik wil iedereen bij Vitesse overtuigen van mijn voetbalfilosofie. Dat is mijn belangrijkste doel. Ik wil spelers beter maken, ze ontwikkelen en dat geldt ook voor mezelf. En sportief is Europees voetbal halen zeker het doel.”

Bron: nos.nl