Moet Ajax Ten Hag verleiden? ‘Een trainer die twijfelt, moet je laten gaan’

0
116

Als er ergens in Europa een trainer bij een topclub vertrekt, zingt meteen de naam van Erik ten Hag rond. De Ajax-trainer hield zich tot deze week altijd nadrukkelijk op de vlakte over zijn toekomst. Maar afgelopen week liet hij in een interview doorschemeren een uitdaging in het buitenland best aan te willen gaan.

Moet de kapitaalkrachtige club niet alles in het werk stellen om de succescoach langer te binden, zo was de stelling deze week aan tafel bij Studio Voetbal.

Volgende stap

Volgens de analisten aan tafel ligt dat niet voor de hand. “Het is zijn vierde seizoen, in het begin hadden we wel kritiek, nu zijn we alleen maar positief. Voor een trainer komt er dan een moment om de volgende stap te zetten”, meent Theo Janssen.

“Wil een trainer blijven, dan kan een club zeggen: we gaan verder”, vervolgt Janssen. “Maar moet je een trainer verleiden om te blijven? Je moet ervoor zorgen dat je de groep bij elkaar houdt. Maar als een trainer twijfelt, moet je hem laten gaan.”

In een interview met de schrijvende pers zei Ten Hag afgelopen week dat hij nog steeds happy is in Amsterdam en misschien zijn contract wel weer gaat verlengen, maar over een buitenlands avontuur zei hij: “Ik denk wel dat ik er klaar voor ben. Ik zou die uitdaging graag aangaan, maar ben er niet naar op jacht.”

Van Hooijdonk vindt een volgende stap van Ten Hag logisch: “Hij heeft het fantastisch gedaan, maar hij heeft daarvoor ook alle middelen gekregen. Directeur Marc Overmars heeft het salarishuis in elkaar laten donderen om hem bijvoorbeeld Dusan Tadic en Daley Blind te geven. Ten Hag hoort in de hoogste categorie trainers, maar er zijn ook anderen die dat kunnen.”

Welke trainers bevinden zich dan in dezelfde categorie als Ten Hag en zouden hem eventueel kunnen opvolgen? Als eerste valt de naam van Alfred Schreuder, die in het Europese topseizoen 2018/2019 al de assistent was van Ten Hag. Schreuder vertrok na dat seizoen als hoofdcoach naar Hoffenheim en werd onlangs ontslagen als assistent-trainer in Barcelona.

Slot naar Ajax?

Ook Mitchell van der Gaag wordt genoemd, een van de huidige assistenten van Ten Hag en daarvoor trainer van Jong Ajax. Maar Ibrahim Afellay komt met de opvallendste naam uit zijn hoge hoed.

“De beste trainer voor Ajax vind ik Arne Slot. En dan kunnen we wel weer gaan praten over dat het zo gevoelig ligt tussen Feyenoord en Ajax, maar hij speelt wel het voetbal dat ze nastreven.”

Of die overstap realistisch zou zijn, wordt aan tafel zeer betwijfeld. “Maar hij zou er wel passen”, aldus Janssen.

Kijk hieronder naar een gesprek over de sterke rentree van Cody Gakpo van PSV en de vaste rubrieken Eredivisieweekend in vogelvlucht, Korte Corner door Marcel van Roosmalen en Eindsignaal over Jacob Lensky door Frank Heinen.

Bron: nos.nl