Mollema’s hoop op Luik-Bastenaken-Luik is nog niet vervlogen

0
49

Dat Bauke Mollema klassiekers kan winnen, weten we. In 2016 won hij de Clásica San Sebastián en in 2019 de Ronde van Lombardije. Zijn beste klassering in de Ardense klassieker Luik-Bastenaken-Luik dateert van negen jaar geleden. Zesde werd hij toen. Dat kan beter, dacht Mollema destijds al.

Na een 47ste plaats bij zijn LBL-debuut tien jaar geleden reed een 25-jarige Mollema, uitkomend voor Rabobank, in zijn tweede Luik-Bastenaken-Luik in 2012 de hele dag attent mee van voren. Maxim Iglinski won voor Vincenzo Nibali en Mollema sprintte in de achtervolgende groep naar de zesde plaats.

“Nu al redelijk dichtbij en ik hoop hier zeker de komende jaren terug te komen voor een podiumplek”, zei Mollema toen. Die hoop werd nadien geen werkelijkheid. Eem jaar later werd hij 77ste, in 2014 15de, in 2015 35ste, in 2016 9de in de door Wout Poels gewonnen editie en in 2018 in zijn laatste LBL 25ste.

“Helaas is het niet uitgekomen”, zegt 34-jarige Mollema, sinds 2015 actief voor Trek-Segafredo. “Maar ik fiets nog steeds mee en hoop nog wat jaren aan de start te staan. Wie weet? Zondag een nieuwe kans. Het moet me goed liggen, maar het moet wel allemaal uitkomen op zo’n dag.”

Afgelopen woensdag was Mollema op de elfde plaats de beste Nederlander in de Waalse Pijl. De Fransman Julian Alaphilippe won, voor de Sloveen Primoz Roglic, de winnaar van vorig jaar in Luik. Mollema verwacht dat deze mannen zondag ook meedoen om de zege.

“Er zijn veel renners in het peloton die wat explosiever zijn dan ik, zoals Roglic en Alaphilippe, de mannen die je woensdag vooraan zag in de Waalse Pijl”, zegt Mollema. “Ik moet het meer hebben van mijn taaiheid, duurvermogen en blijven gaan in de finale.”

Op de slotklim van Côte de la Roche-aux-Faucons mag vuurwerk worden verwacht en Mollema denkt dan niet direct mee te kunnen met de favorieten. “Mocht het daarna stilvallen, kan ik misschien terugkomen en wat proberen. Of ik moet eerder met een groepje weg raken en met voorsprong aan de Roche-aux-Faucons beginnen. Dat zou een mooi scenario zijn.”

Kijk hieronder naar de samenvatting van de Waalse Pijl van afgelopen woensdag. De Fransman Julian Alaphilippe won na 2018 en 2019 voor de derde keer de klassieker door de Ardense heuvels.

Bron: nos.nl