Monsterzeges en -doelsaldo’s in vrouwenvoetbal: ‘Geen goede ontwikkeling’

0
209

Een 20-0 recordoverwinning op Letland en een doelsaldo van 53-0: het zijn de duizelingwekkende cijfers van het Engelse vrouwenelftal in de WK-kwalificatiereeks. Toch is er geen polonaisestemming bij bondscoach Sarina Wiegman. Sterker nog: ze luidt de noodklok.

“De verschillen worden weer groter”, stelt Wiegman. “Dat is niet goed. Je wilt dat alle landen zich ontwikkelen. En dat je meer competitieve wedstrijden krijgt. Ik denk dat de uitslagen van 10-0 en hoger voor de ontwikkeling van beide landen niet goed is.”

De grote uitslag van Engeland was geen uitzondering. Vijf dagen eerder pakte België nog het record door Armenië met 19-0 van het veld te blazen. In de Europese WK-kwalificatie waren er tot nu toe liefst twaalf uitslagen waarbij er met tien of meer goals verschil werd gewonnen.

Volgens Wiegman wordt er door de FIFA, UEFA en de bonden kritisch naar deze uitslagen gekeken. “Maar we moeten het daar goed over hebben hoe we dat kunnen verbeteren. Het is leuk dat er records worden gebroken, maar voetbal wordt pas echt leuk als er niet van tevoren bekend is wie de winnaar is.”

“Hoe kan je er nou voor zorgen dat de mindere landen en de betere landen zich tegelijkertijd kunnen ontwikkelen?”, vraagt Wiegman zich hardop af. “Daar is nu nog geen duidelijk antwoord op, maar dat komt vrij snel op tafel, denk ik.”

Mark Parsons, de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal, opteerde eerder voor een Nations League voor vrouwen. Landen spelen in deze competitie tegen landen van hun eigen niveau.

Wiegman: “Ik zou niet zozeer de Nations League invoeren. In het verleden hebben we twee poules gespeeld. En dan kun je promoveren of degraderen. Ik denk dat je naar een dergelijke opzet zou moeten kijken. Waarbij je in de gaten moeten houden dat alle landen zich kunnen ontwikkelen.”

Slechte timing

De timing van de FIFA om het WK 2023 uit te breiden van 24 naar 32 landen lijkt dus niet heel gelukkig. Kom dat inderdaad te vroeg?

“Ik denk het wel”, zegt Wiegman. “Je wilt competitieve wedstrijden. Uiteindelijk gaat het om de top op zo’n WK. Ik denk dat het goed is voor de sport als er snel competitieve wedstrijden zijn. Uitbreiding kan, maar lijkt nu nog te vroeg.”

Bron: nos.nl