Na jaren twijfel is zelfvertrouwen terug bij tennisster Rus: ‘Hoor in top-100’

0
116

Als Arantxa Rus aankomende nacht de baan op stapt voor haar partij in de eerste ronde van het hoofdtoernooi van de Australian Open zal het even wennen zijn. De 29-jarige tennisster speelde in 2013 voor het laatst een partij op het hoogste podium van het grandslamtoernooi in Melbourne.

“Natuurlijk deed ik elk jaar wel mee aan het kwalificatietoernooi, maar het is zeven jaar geleden dat ik écht meedeed hier”, vertelt Rus in aanloop naar haar eerste wedstrijd in Australië. “Dat was heel moeilijk.”

Jungle van het tennis

In 2013 verloor Rus in Melbourne kansloos van de Roemeense Irina-Camelia Begu (dit jaar overigens de tegenstandster van Kiki Bertens in de eerste ronde) en vier magere jaren zonder een enkele deelname aan grandslamtoernooien volgden.

Ze viel uit de top-250, waardoor ze werd veroordeeld tot de jungle van het tennis: de kleinere ITF-toernooien. “Ik kwam daar niet uit en dat was heel lastig. Ik voelde steeds meer druk en mijn zelfvertrouwen werd alleen maar minder. Wedstrijden verliezen helpt dan natuurlijk ook niet.”

Maar, sinds anderhalf jaar is het zelfvertrouwen terug. Met een nieuwe trainer, de Spaanse coach Julián Alonso, werkte Rus het afgelopen jaar aan haar rentree op het hoogste tennisniveau.

“Het doel was simpel: wedstrijden winnen”, aldus Rus. “Mentaal zat ik er best wel doorheen, maar dankzij die overwinningen kwam mijn vertrouwen terug. Ik wilde terug in die top-100 en dat is gelukt.”

Beste ranking

Het leverde Rus, nu de nummer 93 van de wereld, een rechtstreekse plaatsing op voor de Australian Open. “Ik hoor daar thuis. Eerst twijfelde ik daar nog over, maar nu is het doel voor dit jaar: mijn beste ranking ooit (dat was plaats 61 in 2012, red.) verbeteren.”

Die missie begint komende nacht met een wedstrijd tegen Magda Linette, de mondiale nummer 43 uit Polen. “Ik heb nog nooit tegen haar gespeeld, maar ik focus op mijzelf. Het is sowieso heel leuk om weer in Melbourne te zijn. Een heel mooi en goed gevoel om terug te zijn.”

De Australian Open gaan komende nacht (van zondag op maandag) van start. Dan begint Arantxa Rus met een partij tegen Magda Linette, de mondiale nummer 43 uit Polen. Kiki Bertens, de andere Nederlandse tennisster die meedoet aan het grandslamtoernooi, speelt dinsdag tegen de Roemeense Irina-Camelia Begu.

Robin Haase mist voor het eerst sinds de US Open in 2010 een grandslamtoernooi. Daarentegen komt Tallon Griekspoor voor het eerst in actie op een grandslamtoernooi. Hij treft in de eerste ronde de Amerikaanse tennisser Taylor Fritz, die vorig jaar nog de derde ronde wist te bereiken.

De loting van de Australian Open is hier te vinden: mannentoernooi en vrouwentoernooi.

Bron: nos.nl