Na tien jaar wint Van Vleuten ‘Vlaanderens Mooiste’ weer: ‘Heel bijzonder’

0
9

Annemiek van Vleuten heeft voor de tweede keer in haar loopbaan de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Op dertien kilometer van de meet plaatste ze een beslissende demarrage op de Paterberg, waarna ze solo finishte in Oudenaarde.

Tien jaar geleden was Van Vleuten ook de sterkste in de Ronde, dat was destijds haar eerste grote zege.

‘Doorbrommeren’ levert tweede trofee op

“Ik geloofde er eerst niet heel erg in”, vertelde Van Vleuten over haar beslissende demarrage, die haar een paar seconden voorsprong opleverde. “Maar op het moment dat ze maar even gaan twijfelen en ik blijf maar doorbrommeren, dat is wel wat ik goed kan.”

En dus stond Van Vleuten na lang wachten opnieuw met de trofee van de Ronde van Vlaanderen in haar handen. “Het is wel heel bijzonder om er nu nog een te hebben.”

Bekijk hieronder de reacties van Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen.

Van Vleuten liet zich voor het eerst zien op de Kanarieberg, de negende van dertien hellingen op zo’n 45 kilometer van de finish. Ze scheurde het peloton aan stukken met een versnelling die slechts door een klein groepje gevolgd kon worden.

Van Vleuten ontsnapt aan diskwalificatie

Van Vleuten kwam daar goed weg, want ze gooide vlak na de bevoorrading een bidon weg op een plek waar dat niet was toegestaan. Daar waar anderen wel bestraft werden deze koers, zag de jury het incident van Van Vleuten door de vingers.

“Ik zag iemand met een blauwe jas staan en ging er vanuit dat het iemand van de ploeg was”, zei Van Vleuten na haar zege tegen Het Nieuwsblad. Er gelden sinds dit weekend nieuwe regels voor het weggooien van afval. Dat mag alleen gebeuren in bepaalde zones.

Op de Oude Kwaremont, met nog twintig kilometer te gaan, voerde Anna van der Breggen het tempo op en de volgende aanval kwam weer van Van Vleuten op de Paterberg. Ze bleef ternauwernood overeind op het steilste stuk, maar had aan de top wel een gaatje geslagen.

De 38-jarige reed daarna in volle vaart naar de finish. Haar voorsprong schommelde rond de tien seconden, maar omdat de achtervolgers naar elkaar bleven kijken – en misschien ook wel niet beter konden – won Van Vleuten voor de tweede keer Vlaanderens Mooiste.

Bron: nos.nl