Na triomftocht langs Seleção en Arena droomt Neres nu van het verre Emmen

0
337

In de winterstop was daar ineens een Chinees megabod van meer dan 43 miljoen euro. Maar Ajax liet de zak geld bewust aan zich voorbijgaan. Die David Neres, die dekselse dribbelaar waarvoor de Chinezen zo diep in de buidel wilden tasten, zou volgens de beleidsbepalers in Amsterdam best nog weleens nodig kunnen zijn dit seizoen.

Het besluit om Neres niet te laten vertrekken uit de Arena, betaalde zich zondag uit. Met zijn snelheid, behendigheid en creativiteit was de 22-jarige Braziliaan een plaag voor PSV. Niet in de laatste plaats dankzij hem stapte Ajax als winnaar van het veld en is de strijd om de titel in de eredivisie weer open.

Gevaar stichten

Zijn blik doet het vaak al vermoeden. Neres is niet zo snel ergens van onder de indruk. Niet van Bernabéu – Real-verdediger Dani Carvajal schrikt vermoedelijk nog weleens wakker van het trucje waarmee de Ajacied hem te kijk zette op de achterlijn – en niet van koploper PSV. Ook niet als de Brabanders met een man meer spelen.

Ajax had het na de rode kaart van Noussair Mazraoui lastig, zondagmiddag in de Johan Cruijff Arena. Maar juist met een man minder is het extra fijn om Neres in je ploeg te hebben. Schiet een bal lukraak naar voren en de aanvaller snelt er achteraan en weet dan ook nog vaak gevaar te stichten.

Dat het tiental Ajacieden de topper alsnog wist te winnen, was vooral te danken aan Neres.

De bal in het zestienmetergebied van PSV terughalen achter het standbeen leverde Ajax een strafschop op, waaruit de 2-1 werd gemaakt. En in de slotseconden bekroonde Neres zijn sterke spel met de 3-1.

Koning van Amsterdam?

Na de wedstrijd toonde Neres zich een bescheiden jongen. “Nee, nee. Ik ben niet de koning van Amsterdam. Ook niet na mijn goal. Soms moet je er eentje intikken om het team te helpen”, sprak hij nuchter.

Zijn coach Erik ten Hag sprak zich meer uit: “Hij was in de tweede helft ongrijpbaar voor de verdediging van PSV. Neres heeft fantastisch gespeeld. Voor zo’n speler komen mensen naar het stadion.”

Sinds zijn komst naar Amsterdam, in de winter van 2017, komt Neres ogenschijnlijk makkelijk aan zijn goals en assists op de Nederlandse velden, maar hij wil meer.

“Ik ben goed in vorm”, gaf hij toe. “Maar het kan altijd beter. Ik wil constanter spelen, in alle wedstrijden goed presteren. En ik wil mijn explosiviteit, een van mijn sterke punten, nog meer uitbuiten. Dan ben ik in het voordeel en kan ik het team helpen.”

Zijn sterke spel in het wit-rood-witte shirt is ook in zijn vaderland opgevallen. Toen bondscoach Adenor Leonardo Bacchi, beter bekend als Tite, te horen kreeg dat Real Madrid-aanvaller Vinícius junior zich geblesseerd had afgemeld, dacht hij direct aan Neres.

Debuut voor Brazilië

Afgelopen dinsdag liet hij de Ajacied zijn debuut maken voor de Brazilianen. Neres leverde tegen Tsjechië (3-1 winst) als invaller een assist en leidde ook de derde goal in van de Seleção, de geuzennaam van de Braziliaanse nationale ploeg.

“Een ongelooflijke week”, vatte Neres zijn voorbije dagen samen. “Ik heb goed naar alle topspelers gekeken en zoveel mogelijk proberen op te pikken.”

Als debutant in de selectie moest hij eerst een heuse ontgroening doorstaan. Een liedje zingen voor de staf en spelers. Met zijn hand nonchalant in zijn broekzak deed de zenuwachtige en vals zingende Neres dat. Hij kreeg de lachers op zijn hand.

Aan zijn interlanddebuut hield Neres twee shirts over, die hij mee naar huis nam. De een voor zijn peetoom, de ander voor zijn vader, die net als Neres als een kind zo blij was met het kanariegele shirt.

Hij is pas 22 geworden, heeft – als alles normaal verloopt – nog jaren van topvoetbal voor zich, maar leeft eigenlijk nu al zijn droom. De droom van elke jongen die opgroeit in Brazilië en verliefd wordt op een bal.

“Het is mogelijk om dromen waar te maken”, aldus Neres. “Als je focust op dat wat je wilt en er hard voor werkt om er te komen. Dat heb ik ook gedaan. Ik ben nog niet waar ik wil zijn, maar ik maak nu al wat dromen waar. Dus het kan.”

Na een week vol dromen is het de komende dagen weer tijd voor de realiteit. Na de winst op PSV is de achterstand nog maar twee punten. De landstitel lijkt weer mogelijk.

En die realiteit uit zich komende woensdagavond op het kunstgras aan De Oude Meerdijk, het stadion van FC Emmen, de nummer voorlaatst in de eredivisie. Of Neres weet waar Emmen ligt? “Ver weg, denk ik.”

Bron: nos.nl