Nachtwerk in New York: Alcaraz na sensationele thriller halvefinalist op US Open

0
30

Nog nooit werd er in New York tot zo diep in de nacht getennist op de US Open. Bijna drie uur ’s nachts was het, toen Carlos Alcaraz in vijf meeslepende sets had afgerekend met Jannik Sinner: 6-3, 6-7 (4), 6-7 (0), 7-5, 6-3.

Zo’n 5,5 uur duurde het gevecht, dat tot twee keer toe een plotselinge wending kreeg. Sinner kreeg in de vierde set zelfs een matchpoint op eigen service.

Nieuwe nummer een

Hoewel beide spelers tot in de laatste game de onwaarschijnlijkste ballen naar elkaar bleven terugslaan, bleek de 19-jarige Alcaraz uiteindelijk de iets fittere van de twee. Als hij nog wat energie over heeft voor zijn halve finale tegen Frances Tiafoe, kan hij virtueel de nieuwe nummer een van de wereld worden.

Aanvankelijk leek het er nog op dat Alcaraz de zege eenvoudig naar zich toe zou trekken. Hij won de eerste set en kreeg vervolgens vijf setpunten in het tweede bedrijf. De Italiaan gaf zich echter niet zomaar gewonnen.

Het zinderende tempo lag de 21-jarige Sinner goed. Waar Alcaraz nog weleens te veel wilde forceren, bleef de twee jaar oudere Italiaan kalm. Toch lukte het hem dus niet een uitgelezen kans te verzilveren, toen hij op 5-4 en 40-30 in de vierde set een klap van de overwinning vandaan was.

Staande ovatie

Sinner leek zich na die mentale tik in de beslissende set weer op te richten en plaatste al snel een break, maar Alcaraz beukte met zijn laatste krachten nog harder terug. Onder een staande ovatie ging Alcaraz na het winnende punt naar de grond, volstrekt uitgeput van een memorabele vertoning.

Nu wacht Tiafoe dus voor de Spaanse sensatie. De bedwinger van Rafael Nadal gaf zijn stunt een goed vervolg met het bereiken van zijn eerste halve finale ooit op een grandslamtoernooi.

De 24-jarige Amerikaanse nummer 26 van de wereld won in de kwartfinales met 7-6 (3), 7-6 (0), 6-4 van Andrej Roeblev. De Rus stond voor de zesde keer in de kwartfinales van een grandslamtoernooi, maar ook nu waren die meteen ook het eindstation.

Opvolger Ashe

Tiafoe is de eerste zwarte Amerikaanse man die de laatste vier van de US Open haalt sinds Arthur Ashe in 1972 en de eerste Amerikaanse man die zover komt sinds verliezend finalist Andy Roddick in 2006.

De twee hardhitters maakten er in het Arthur Ashe-stadion een fraai gevecht van. Tiafoe legde meer variatie in zijn spel, was vaker aan het net te vinden en serveerde ijzersterk.

Na een sublieme tweede tiebreak (7-0) plaatste hij op 3-3 in de derde set de enige break van de wedstrijd.

Bron: nos.nl