Nadal slaat zich langs Schwartzman naar dertiende finale Roland Garros

0
94

Rafael Nadal heeft op Roland Garros ten koste van Diego Schwartzman voor de dertiende keer, en voor de vierde keer op rij, de eindstrijd van het grandslamtoernooi bereikt. De Spanjaard, die al zijn finales in Parijs won, zegevierde in drie sets: 6-3, 6-3, 7-6 (0).

Het duel met Schwartzman was voor Nadal zijn 101ste partij op de Parijse klei, waarvan hij er 99 heeft gewonnen. Een overwinning in de finale, zondag, zou niet alleen zijn 100ste zege zijn, het zou ook betekenen dat de Spanjaard dan twintig grandslamtitels achter zijn naam krijgt. Daarmee zou hij op gelijke hoogte komen met recordhouder Roger Federer.

Nadal had nog een appeltje te schillen met Schwartzman, want de Argentijn was hem vorige maand op het gravel van Rome in de kwartfinales de baas. Voor de mondiale nummer veertien was dat de eerste zege in tien duels met Nadal, de nummer twee van de wereld.

Het elfde onderlinge duel begon veelbelovend met een game van bijna een kwartier. Daarmee was de toon gezet voor de partij met lange en soms spectaculaire rally’s, waarin Schwartzman vocht voor wat hij waard was, maar Nadal veelal de baas was.

Niveau niet voldoende

De Spanjaard moest in de eerste twee sets hard werken voor de punten. Schwartzman sloeg soms fraaie winners, maar hij haalde nog niet het niveau van zijn partij in de kwartfinales in Parijs, waarin hij Dominic Thiem in een prachtige vijfsetter had verslagen.

Pas toen in de derde set het pleit leek beslecht in zijn nadeel, veerde Schwartzman op en liet hij het sterke spel zien waarmee hij US Open-winnaar Thiem had verrast.

Nadal heerst in tiebreak

De Argentijn verloor weliswaar twee keer zijn opslag op love, maar brak in beide gevallen direct terug. Schwartzman liet nog kansen liggen om op een break voorsprong te komen, waarna Nadal in de tiebreak heerste en na ruim drie uur z’n eerste matchpoint benutte.

In zijn dertiende finale in Parijs moet Nadal het opnemen tegen Novak Djokovic of Stefanos Tsitsipas, die later vanavond hun halve finale spelen.

Bron: nos.nl