Nederlandse clubs breken records in Europa, eredivisie bovenaan na groepsfase

0
113

De wenkbrauwen werden ooit gefronst. Nieuwe plannen van de UEFA? Weer drie Europese voetbaltoernooien? Welnu, na de groepsfase van het eerste seizoen met zowel een Champions League, een Europa League áls een Conference League, prijkt één kikkerlandje duidelijk bovenaan diverse lijstjes: Nederland.

De mooiste lijst om na donderdag te bewonderen is die van de coëfficiënten. Op basis van deze ranking deelt de UEFA jaarlijks startbewijzen uit voor de verschillende toernooien. Jarenlang speelde Nederland een bijrol en was het even zoeken naar de plek van de eredivisie, maar daar is nu verandering in gekomen.

Dat komt niet in de laatste plaats door de foutloze reeks van Ajax in het miljardenbal. Maar ook AZ, Feyenoord en Vitesse boekten (op respectievelijk een Deense, een Israëlische en een Slowaakse tegenstander) weer zeges donderdag, waardoor Nederland de eerste plaats overnam van Engeland.

Met gemiddeld 14.200 punten vestigt Nederland een nieuw record: nog nooit behaalden de diverse eredivisionisten zo’n hoog gemiddelde in Europa. Voor de duidelijkheid: dit gemiddelde kan niet lager worden als clubs na de winterstop duels verliezen. De punten blijven behouden.

Landen als Engeland (14.142), Frankrijk (14.083) en Spanje (12.142), waarvoor ook nog alle clubs actief zijn in de diverse toernooien, volgen op enige achterstand van Nederland.

Duitsland (11.785) en Italië (11.714) liepen al schade op door de uitschakeling van clubs als Wolfsburg en AC Milan.

Goed om te vermelden: voor Nederland kan Vitesse nog uitgeschakeld worden, maar dat hangt van de beslissing van de UEFA af rondom het inhaalduel Tottenham Hotspur – Stade Rennais. Momenteel staat Vitesse tweede en op basis daarvan zouden de Arnhemmers in februari een play-offronde mogen spelen voor een vervolg in de Conference League.

Dertig zeges

Een andere fraaie statistiek: de eredivisieclubs wonnen bij elkaar tot nu toe dertig internationale duels (van de 48 gespeelde wedstrijden), meer dan in ieder voorgaand Europees seizoen.

Of de prestaties in de eerste helft van het seizoen ook nog concreet iets opleveren, behalve mooie cijfers en eervolle vermeldingen? Dat is mogelijk. Momenteel bezet Nederland een virtuele zesde plaats op de coëfficiëntenlijst over de seizoenen 2018-2023. Mocht Nederland daar na volgend seizoen blijven staan, dan krijgt de eredivisie in de toekomst extra startbewijzen voor onder meer de Champions League.

Bron: nos.nl