Nieuw hoofdstuk medisch Dumoulin-journaal: ‘Hij is niet fit, maar het komt goed’

0
73

Geen energie, een ziek gevoel, last van buikklachten, darmklachten; de opsomming van sportief directeur Merijn Zeeman (Jumbo-Visma) zegt genoeg: Tom Dumoulin is voorlopig nog niet fit genoeg om zijn rentree in het wielerpeloton te maken.

Dinsdag maakte Dumoulin bekend dat hij na de Ronde van Valencia ook Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo van zijn agenda moet schrappen vanwege darmklachten. Een dag later geeft Zeeman wat meer toelichting, ook al weet ook hij nog niet wat precies de oorzaak van het probleem is.

“We zijn alles aan het onderzoeken. De medische staf is er heel druk mee bezig. Tot die tijd doen we echt even de rem erop, zodat we echt de oorzaken kennen. Zodra we dat weten, maken we ook een nieuw plan, en eventueel een nieuw wedstrijdschema”, aldus Zeeman.

Bekijk hieronder het interview met Merijn Zeeman, waarin hij zijn vertrouwen in een goede afloop voor Dumoulin uitspreekt.

Zeeman heeft er alle vertrouwen in dat Dumoulin weer op niveau terug kan komen. “Hij heeft tot half januari heel goed getraind. In december op trainingskamp zag het er heel goed uit. Ja, hij heeft zeker een achterstand, maar we zijn wel vol vertrouwen dat we straks de oorzaken kennen en dat we weer kunnen gaan opbouwen.”

In juli wil Dumoulin pieken in de Tour de France, en in augustus gaat hij voor goud in de olympische tijdrit. Komen die plannen al in gevaar? “Nee hoor, nee”, zegt Zeeman resoluut. “Ik heb er alle vertrouwen in dat dat helemaal goed komt.”

‘Meer impact’

De laatste dag dat Dumoulin in wedstrijdverband op de fiets zat was op 14 juni 2019, in het Critérium du Dauphiné. Daarna zegde hij al zijn wedstrijden af vanwege een knieblessure, die hij in mei opliep in de Giro d’Italia.

“Het heeft nu wat meer impact omdat Tom er heel lang uit geweest is. Iedereen keek uit naar het moment dat hij weer zou beginnen. Voor hemzelf was het belangrijk, er was veel media-aandacht voor”, zegt Zeeman.

Medisch Dumoulin-journaal

Dat laatste klopt. De afgelopen acht maanden verscheen 19 keer een bericht met een medische update over Dumoulin op NOS.nl. De renner noemde het op een bepaald moment gekscherend ‘Tom Dumoulins kniejournaal’. Wat is er in de afgelopen tien maanden allemaal gebeurd?

14 mei: Dumoulin komt ten val in de vierde etappe van de Giro d’Italia: “Net even foto’s van die knie laten maken, want ik vertrouwde het niet helemaal. Ik kon helemaal geen kracht meer zetten, het deed echt veel pijn”, zei hij na de rit, die hij wel uitreed. Een dag later stapt hij af.

9 t/m 14 juni: Dumoulin heeft de Tour de France ondanks zijn knieblessure nog niet opgegeven. Hij gaat van start in het Critérium du Dauphiné, maar hij heeft wel zijn twijfels.

In de zevende rit gaat hij niet meer van start. Het blijkt later zijn laatste koers van 2019 te zijn.

18 juni: Er is bij een nieuwe operatie een stukje grind uit de knie van Dumoulin verwijderd. Hij is onderweg naar een hoogtestage, om zich voor te bereiden op de Tour, wanneer hij opeens omkeert en terug naar huis gaat.

20 juni: Dumoulin maakt bekend dat hij niet van start gaat in de Tour.

10 juli: Sunweb meldt dat het ernaar uitziet dat Dumoulin na de Tour de France ook de Ronde van Spanje zal missen. Hij kan, bijna twee maanden na zijn val, nog niet intensief trainen.

Ondertussen worden de geruchten over een vertrek bij Team Sunweb steeds sterker. Gaat Dumoulin naar Jumbo-Visma?

19 augustus: De kogel is door de kerk: Dumoulin gaat vanaf 2020 inderdaad voor de Nederlandse ploeg rijden. Waarschijnlijk komt hij helemaal niet meer in actie voor Sunweb. Hij ondergaat een tweede operatie aan zijn gekwetste linkerknie en de verwachting van de artsen is dat zijn wielerseizoen erop zit.

19 januari 2020: Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Tom Dumoulin heeft er zin in. In een nieuwe omgeving werkt hij toe naar zijn rentree. Van zijn knie heeft hij geen last meer. “Ik kijk ernaar uit om er weer bij te zijn, koers te maken”, zegt hij bij het trainingskamp van Jumbo-Visma in Alicante. De Ronde van Valencia wordt in februari zijn eerste wedstrijd.

Bekijk hieronder de reportage vanaf het trainingskamp in Alicante, waarin Dumoulin vooruit kijkt naar het nieuwe seizoen:

4 februari 2020: Dumoulin stelt zijn langverwachte rentree in het wielerpeloton uit. Hij is ziek. “Dit was niet de manier waarop we het seizoen wilden beginnen, maar we moeten verstandig zijn”, licht Dumoulin op Instagram zijn keuze toe om naar huis te gaan.

11 februari 2020: Een nieuwe medische update: Dumoulin heeft darmklachten en schrapt ook de twee volgende wedstrijden die in zijn agenda stonden: Tirreno-Adriatico (11 maart) en Milaan-Sanremo (21 maart). “Ik wacht tot ik me weer 100 procent fit voel”, schrijft hij op Instagram.

Bron: nos.nl