Nieuw probleem dient zich aan: de bomvolle voetbalzomer van 2021

0
194

Het eerste probleem is opgelost. Het Europees kampioenschap voetbal is vanwege het coronavirus met een jaar uitgesteld naar de zomer van 2021. Maar daarmee ontstaat er direct een nieuw hoofdpijndossier: de bomvolle voetbalzomer van volgend jaar.

Het finaletoernooi van de Nations League, het EK onder 21 jaar, de nieuwe opzet van het WK voor clubteams én het EK voor vrouwen. Ze staan vooralsnog allemaal gepland tussen 2 juni en 1 augustus 2021.

Zoals het er nu voorstaat, hoeven de voetbalfans zich allesbehalve te vervelen in die periode. Sterker nog: eind juni staan er drie toernooien op dezelfde dagen geprogrammeerd.

Zoals in de bovenstaande afbeelding is te zien, overlappen het EK onder 21, het EK en het WK voor clubteams elkaar deels.

Die laatste twee toernooien lopen door tot in de maand juli. Het WK voor clubteams eindigt op 4 juli. De EK-finale staat gepland voor 11 juli op Wembley, de dag waarop het EK voor vrouwen (dat ook in Engeland wordt gehouden) begint.

De bomvolle kalender: voor de fans om van te smullen, maar voor spelers en sponsors om van te huilen. Het is daarom niet realistisch te denken dat alle toernooien hun doorgang vinden in 2021.

Er komt een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de clubs, de Europese competities en de UEFA die zich daarover gaat buigen. De datum van het EK (11 juni tot 11 juli) staat in principe vast.

De KNVB acht de kans groot dat het EK voor vrouwen wordt verplaatst naar 2022. De FIFA staat er bovendien voor open om het vernieuwde WK voor clubteams (met 24 deelnemers) later te organiseren. Daarmee wordt al wat ruimte op de kalender gecreëerd.

EK onder 21

Het EK onder 21 jaar, dat om de twee jaar wordt gespeeld, werd tot en met 2006 in dezelfde zomer gehouden als een EK of WK. Vanaf 2007, het jaar dat Nederland in eigen land won, werd er bewust gekozen om het toernooi een jaar eerder te organiseren.

Dat het voor één keer weer tegelijk is met het EK lijkt geen ramp. Al zullen de selecties van de elftallen onder 21 jaar er minder sterk uitzien, aangezien de betere spelers meegaan met ‘de grote jongens’.

Spelers als Calvin Stengs en Myron Boadu mogen op papier nog meedoen met Jong Oranje, dat er in de EK-kwalificatie uitstekend voorstaat. Maar als Ronald Koeman ze bij de hoofdmacht wil hebben, moet Jong Oranje op zoek naar vervangers.

Nations League

Interessant wordt wat de UEFA gaat doen met het finaletoernooi van de Nations League. De halve finales zijn op 2 en 3 juni, de finale en de troostfinale worden op 6 juni gespeeld, vijf dagen voor het begin van het EK.

Normaal gesproken spelen landen tegen die tijd de laatste oefenduels voor het Europees kampioenschap. De ‘Final Four’ van de Nations League kan worden gezien als ideale voorbereiding daarop.

Maar tegelijkertijd zullen ploegen uit angst voor blessures vlak voor het eindtoernooi geen risico willen nemen met spelers. Daarmee wordt het finaletoernooi gedevalueerd. Aan de werkgroep de komende tijd de taak om keuzes te maken.

Bron: nos.nl