Nog een maand om te schaven aan speelschema eredivisie: ‘Een unieke puzzel’

0
146

Zes maanden is hij normaal gesproken aan het puzzelen en schaven. Hij spreekt met alle betrokken partijen en heeft met allerlei belangen rekening te houden. Pas dan kunnen alle agenda’s worden ingevuld. Maar in de coronatijd is alles anders voor Jan Bluyssen, competitieleider van voetbalbond KNVB.

Hij heeft deze keer slechts een maand om het nieuwe speelschema van de ere- en eerste divisie in elkaar te zetten. “Het wordt een enorme, unieke puzzel in een unieke tijdspanne”, zegt Bluyssen. “We hopen het schema op 22 juli te kunnen presenteren.”

Verlanglijstjes

Dat schema moet uitwijzen wanneer welke wedstrijden op het programma staan. Het fundament voor dat programma, de kalender met speeldagen, werd eerder vandaag al door de KNVB gepresenteerd.

In de hoop dat er tegen die tijd in volle stadions kan worden gespeeld, moeten de belangrijkste wedstrijden zo laat mogelijk in het seizoen plaatsvinden. Daarvoor moeten de clubs de komende tijd een verlanglijstje indienen.

“We vragen alle clubs om aan te geven tegen welke twee teams ze graag laat in het jaar willen spelen – zowel uit als thuis. Dat zullen waarschijnlijk de derby’s zijn. De wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en PSV horen hier om praktische redenen niet bij”, aldus Bluyssen.

“Het gaat om de overige wedstrijden die voor de clubs commercieel interessant zijn. Daar willen we de clubs in tegemoet komen, want het verdienmodel zit vooral in volle stadions bij grote wedstrijden.”

“We willen er uiteindelijk vier tot zes speelrondes aan spenderen. We kunnen het niet garanderen, maar we hebben het volste vertrouwen dat we zo goed mogelijk op de verlanglijstjes in kunnen spelen”, zegt Bluyssen.

De kans is bovendien groot dat de toppers (de onderlinge ontmoetingen tussen Ajax, Feyenoord en PSV) allemaal na de winter gepland zullen worden.

Geen eredivisie op zondag- en maandagavond

Er wordt in ieder geval niet structureel gespeeld op zondagavond om 20.00 uur. Uitzendgemachtigde Fox Sports deed daarvoor wel een voorstel, maar dat werd afgewezen omdat het grootste deel van de clubs en supporters geen voorstander is.

Eerder circuleerden in diverse media berichten dat er komend eredivisieseizoen (bij wedstrijden zonder publiek) op maandagavond gevoetbald zou worden. Dat is niet het geval.

“We kijken naar alle opties, maar op dit voorstel hebben we ons niet nadrukkelijk geconcentreerd. Het is ook niet het belangrijkste onderwerp op de agenda voor ons”, zegt Bluyssen.

Op aanraden van de plaatselijke overheden bouwde Bluyssen zoveel mogelijk flexibiliteit in het volle programma in. Volgens de KNVB bewijst het krappe schema nogmaals dat een eredivisie met twintig clubs niet mogelijk zou zijn.

Dat voorstel was gedaan door Cambuur en De Graafschap, de clubs die na het stopzetten van de competities naast promotie naar de eredivisie grepen. De eerstedivisieclubs vingen vorige maand echter bot bij de rechter, die de KNVB in het gelijk stelde.

“We hebben nu vier speelrondes over om wedstrijden in te halen. Met twintig clubs – en scenario’s als een nieuwe corona-uitbraak of slecht weer – komen we dan te veel in de knel om de competitie uit te spelen”, aldus Bluyssen.

“Buiten die vier rondes waar we kunnen inhalen, moeten de clubs ook 27 en 28 december vrijhouden. Dat was een beoogde speeldatum, maar daar wilden de clubs niet aan. We hebben ze wel gezegd dat ze niet met z’n allen naar het buitenland moeten vliegen. Als er een wedstrijd moet worden ingehaald, zou dat ook op deze data kunnen.”

‘Snel schakelen’

Het betaald voetbal keert in Nederland al eind augustus terug, met de eerste speelronde in de Keuken Kampioen Divisie. Kort geleden was het nog ondenkbaar dat er voor 1 september gevoetbald zou kunnen worden. Deze week kondigde het kabinet echter vergaande versoepelingen van de coronamaatregelen aan, die het mogelijk maakten om eerder te beginnen.

“Het was wel even snel schakelen”, zegt Bluyssen. “Het kabinetsbesluit van afgelopen woensdag gaf hier ruimte voor. We hebben het snel bij de clubs neergelegd, die vervolgens akkoord gingen. Fijn, want dat brengt voor ons nog meer flexibiliteit.”

Bron: nos.nl