Nu even circus en dan richt Van der Poel vizier op kampioenstrui in Yorkshire

0
286

Kampioenstruien verzamelen, dat is misschien wel de grootste hobby van Mathieu van der Poel. En dat hem dat makkelijk afgaat, werd afgelopen zondag nog maar eens duidelijk toen hij Europees kampioen mountainbiken werd.

“Dat was een van m’n grote doelen deze zomer. Ik rijd het WK niet en dus heb ik het EK aangestipt. Omdat in een trui rondrijden toch altijd wel leuk is”, zei de winnaar van de Amstel Gold Race woensdag in Antwerpen, waar hij zijn opwachting maakte bij het criterium Na-Tour Derny.

Met het veroveren van de Europese titel in het Tsjechische Brno heeft Van der Poel zijn totaal aan medailles bij EK’s en WK’s op tien gebracht. En of hij dat als wegwielrenner, veldrijder of mountainbiker doet, maakt de 24-jarige coureur ogenschijnlijk weinig uit.

De meeste successen boekte hij bij het veldrijden. Daar pakte hij zeven medailles, waarvan vier keer goud. Op de mountainbike won Van der Poel twee plakken en op de weg één. “Ik had ze nog niet opgeteld, maar het is een mooie erelijst”, vertelde hij bescheiden.

Bekijk in onderstaande video hoe Van der Poel – na een val – won in Brno:

In Antwerpen bewees Van der Poel nog maar eens dat hij werkelijk alles kan op een fiets, want ook in het criterium Na-Tour Derny was niemand hem de baas. “Ik probeer in de periode na de Tour altijd een paar criteriums mee te pakken”, aldus Van der Poel, die komende maandag ook nog de Draai van de Kaai in Roosendaal rijdt.

“Het is wel een beetje een circus, deze rondjes. Maar dat hoort er ook bij en het heeft wel z’n charmes. En het heeft z’n zakcentjes, ja. Daar ga ik ook niet flauw over doen.”

Tour de France

De Europese titel mountainbiken behaalde Van der Poel terwijl de wielerwereld de ogen op Parijs gericht had. Hij zei met veel interesse naar de Tour te hebben gekeken. “Dat kwam ook door het heel interessante parcours. Er was geen uitgesproken topfavoriet en de gele trui stond twee ritten voor het einde nog niet vast, dat is leuk voor de kijker.”

Ook zag hij zijn concurrent bij het veldrijden, Wout van Aert, namens Jumbo-Visma imponeren en – alvorens uit te vallen – een etappe winnen. “Hij heeft me wel een beetje verrast, maar vooraf had ik al gezegd dat hij een rit kon winnen. Hij liet op meerdere vlakken zien dat hij op de weg bij de beste renners van de wereld behoort.”

Net als Van Aert verwacht Van der Poel in de toekomst ook in de Tour te kunnen excelleren. “Dat heb ik in de klassiekers wel aangetoond. Dus ik zou niet weten waarom dat in de Tour niet zou lukken.”

Nog een trui?

Komend weekend ruilt hij de hobbelige weg in Antwerpen weer in voor de bergen in Italië, waar nog een wereldbeker mountainbiken wacht. En dan gaat Van der Poel toewerken naar de wedstrijd die voorlopig de climax in zijn nog prille carrière zou kunnen worden: de WK op de weg, eind september in het Britse Yorkshire.

“Ik ga rustig opbouwen. Hoe? Door meer kilometers en uren te maken op de racefiets”, aldus Van der Poel, wiens laatste wegwedstrijd de Amstel Gold Race in april was, een race die hij op weergaloze wijze won. “Dat is een hele poos geleden.”

Maar dat hij in Yorkshire van zins is een gooi te doen naar weer een kampioenstrui, daarover laat hij weinig misverstand bestaan. “Ik ga langere rondes rijden en twee keer een meerdaagse koers. Dan komen de kilometers vanzelf in de benen. Hopelijk is dat genoeg.”

Bron: nos.nl