‘Nu is Messi absolute vedette, in de toekomst zal De Jong ster Barcelona zijn’

0
112

Exact een jaar geleden stond Frenkie de Jong op de voorpagina’s van alle Spaanse kranten. Tientallen bladzijden werden volgeschreven over de middenvelder die toen net getekend had bij FC Barcelona. De strekking: Barça heeft een topaankoop gedaan.

In de twaalf maanden die sindsdien verstreken, is er een heleboel gebeurd in het leven van De Jong. Veel is anders. Zo niet de toon in de Spaanse media. De heersende opinie is nog steeds hetzelfde: “Barça heeft een toekomstige wereldster in huis.”

Die laatste uitspraak is van Edu Polo, journalist bij het toonaangevende El Mundo Deportivo. Volgens hem is iedereen die het Spaanse voetbal volgt ervan overtuigd dat Barcelona nog veel meer plezier gaat beleven aan De Jong.

“Nu is Messi de absolute vedette. Maar in de toekomst zal De Jong de ster van Barcelona zijn. Hij is een middenvelder die past in de traditie van Xavi en Iniesta. Dat ziet iedereen rondom de club.”

Let wel, Polo heeft het nadrukkelijk over de komende jaren, want in zijn eerste halve seizoen bij Barcelona heeft De Jong weliswaar alles gespeeld, maar in die duels vaak nog niet zijn volle potentie kunnen etaleren.

Uit statistieken van Opta blijkt dat hij minder in het spel betrokken wordt dan een seizoen eerder bij Ajax. De 22-jarige middenvelder verstuurt bijvoorbeeld minder passes en creëert minder kansen per 90 gespeelde minuten, gerekend over alle clubcompetities.

“Wij hebben een goede De Jong gezien, maar nog niet de echte De Jong”, stelt Polo daarom. “Dat is ook niet gek. Hij is er nog maar net. Bovendien had hij de pech dat het niet echt lekker liep bij Barça en de coach hem verkeerd gebruikte.”

Die coach, Ernesto Valverde, heeft inmiddels het veld moeten ruimen. De weinig sprankelende speelstijl en in mindere mate het keurslijf dat hij De Jong opdrong, worden onder meer als redenen genoemd voor diens vertrek.

Het is de algehele verwachting dat De Jong zich bevrijd zal voelen onder de nieuwe coach Quique Setién, die mede gehaald is vanwege zijn romantische spelopvattingen.

Polo: “Die trainerswissel is perfect voor De Jong. Hij zal veel meer gaan excelleren onder Setién. En als Xavi in de toekomst de trainer wordt, kan De Jong helemaal zijn hart ophalen.”

Toch is het is de vraag hoe Setién ruimte gaat maken in de opstelling om De Jong zijn vertrouwde spel te kunnen laten spelen. De rol van controleur, de favoriete positie van De Jong, lijkt gereserveerd voor Sergio Busquets.

Valverde dacht de oplossing te hebben door De Jong wat offensiever te positioneren. Dat is goed te zien in de heatmaps. Bij Ajax bewoog De Jong zich verder van de vijandelijke goal dan hij in zijn eerste maanden bij Barcelona deed.

Zaterdag zal duidelijk worden welke plannen Setién heeft met De Jong. Barcelona neemt het in Mestalla op tegen Valencia. In september boekte Barcelona nog een 5-2 zege op die tegenstander.

Dat gebeurde vooral dankzij een uitblinkende De Jong, die scoorde en een assist gaf. Want die status van toekomstig Barça-vedette is heus wel ergens op gebaseerd.

Dat bewees De Jong dus in de eerste ontmoeting met Valencia. En dat schuilt wellicht ook in de statistiek die hij al wél verbeterde na zijn vertrek bij Ajax.

Zijn passnauwkeurigheid groeide met een vol procentpunt naar maar liefst 92,2 procent. Slechts twee spelers doen dat dit seizoen beter in La Liga. Toni Kroos van Real Madrid (93,6) en Nemanja Gudelj van Sevilla (94,8).

Bron: nos.nl