Oekraïens toptalent verrast bij amateurclub: “Steekt er met kop en schouders bovenuit”

0
14

Hij is de bescheidenheid zelve, de Oekraïense keeper Ivan Kaniuchko (16). Nu hij noodgedwongen als vluchteling in Nederland woont, wilde hij graag een keertje meetrainen bij VV Heino. Maar een keertje ‘proeftrainen’ bleek voldoende. Al bij de eerste redding die Kaniuchko verrichte, zag keeperstrainer Fabian Meijerman dat sprake was een toptalent.

“Als je hem vergelijkt met jongens van zijn leeftijd, dan steekt hij daar met kop en schouders bovenuit”, aldus Meijerman bij RTV Oost. “”Dit is uniek, dit maak je niet vaak mee. Als deze jongen in the picture komt, is hij gewoon weg. Voor zijn leeftijd is hij gewoon echt prima. Dat gaan andere clubs ook zien.”

VV Heino is een ‘gewone’ amateurclub tussen Zwolle en Raalte. Het was de technische commissie van de voetbalvereniging die telefoon kreeg van een familie uit Heino. De familie vangt Oekraïense vluchtelingen op en biedt een gezin met daarin een 16-jarige jongen onderdak. “Of hij een keertje mee mocht trainen, hij wilde graag weer keepen”, vertelt Meijerman. “We hebben hem op een donderdagavond laten komen en hij heeft meegetraind. We hebben meteen gezegd: als je wil, mag je blijven. Dan kun je gelijk meedoen met de grotere jongens.”

De keeper zelf is bescheiden over zijn kwaliteiten onder de lat. Wie even doorvraagt, hoort dat het talent in Oekraïne ook al opgemerkt was. Hij doorliep daar de opleiding van profclub Lokomotiv Kyiv. “In Kiev trainde ik zes keer per week. Daar zie je resultaat van”, zegt Kaniuchko. Thuis in Kiev is hij normaal gesproken vrijwel altijd met voetbal bezig. “Ik voetbal doordeweeks en in het weekend. Eigenlijk bestaat mijn hele leven uit voetbal.”

“Zijn lengte, zijn mentaliteit. Trainen, trainen, trainen. Dat zit er echt honderd procent in”, zegt keeperstrainer Meijerman. “Hij is veel stappen verder dan de jeugd van zijn eigen leeftijd.”

Aantal tegengoals is verminderd

Inmiddels heeft Kaniuchko zijn eerste wedstrijden voor de club uit Heino gekeept “Het aantal tegengoals is verminderd”, stelt Meijerman. Maar of hij lang blijft? Het zal de keeperstrainer van Heino niet verbazen als zich binnenkort een club voor het Oekraïense talent meldt.

Of Ajax al heeft gebeld? “Haha, daar wacht ik nog op”, lacht Kaniuchko.

Bron: nos.nl