‘Of Jørgensen en Van Persie samen kunnen spelen? Makkelijk’

0
256

In theorie is alles nog mogelijk in De Kuip dit seizoen. Maar in alle realiteit kan het woensdag, wanneer Feyenoord in de halve finales van de beker aantreedt tegen Ajax, zomaar de laatste topwedstrijd voor Giovanni van Bronckhorst als trainer van Feyenoord zijn.

Of het kan zomaar de opmaat zijn naar een heel mooi afscheid, met nog alle kans op zijn zesde prijs in Rotterdam. Veel hangt af van twee topspelers, Nicolai Jørgensen en Robin van Persie. Maar kunnen zij wel goed samen spelen?

“Makkelijk”, countert Van Bronckhorst de vraag. “Of ik daar voorbeelden van heb? Dit seizoen hebben ze nog niet heel veel wedstrijden samen gespeeld. Maar de laatste wedstrijd was denk ik Zwolle thuis, waarin het redelijk ging. Dat is alweer een aantal maanden geleden.”

Op 21 oktober, om precies te zijn. “Maar ik denk dat ze prima samen kunnen spelen. Dat het er nog niet vaak lekker uitkwam, heeft een aantal redenen. De vorm bij de spelers zelf, de manier waarop de tegenstander tegen ons speelt. Maar het zijn wel allebei spelers met extra kwaliteiten. Nico heeft dit seizoen nog niet zijn niveau gehaald, maar hij wordt sterker en sterker.”

Jørgensen zette Feyenoord zelfs op voorsprong in het uitduel met PSV afgelopen zondag. Een bekeken afstandsschot verraste Jeroen Zoet. “Hij is op de weg terug en daar ben ik heel blij mee.”

Van Persie presteert het hele seizoen constant en goed. “Robin is natuurlijk voor ons heel bepalend geweest dit seizoen, op ’tien’ maar ook in de spits. Hij heeft veel meer minuten kunnen maken dan Nico.”

‘In oktober kon plan in de prullenbak’

Op 28 oktober, in het uitduel met Ajax, begonnen beide spelers in de aanval. Jørgensen op links, Van Persie in de spits. Het was een experiment van Van Bronckhorst, bedacht om de tegenstander te verrassen. “Dat had met de tegenstander te maken. De manier hoe we Ajax uit wilden bestrijden. Maar dat plan kon na een aantal minuten al in de prullenbak”, weet Van Bronckhorst nog. Verdediger Jeremiah St. Juste kreeg rood na zes minuten, Ajax won met 3-0.

Van Bronckhorst zal betere herinneringen bewaren aan de meer recente ontmoeting tussen de topclubs. In Rotterdam werd het op 27 januari 6-2. Van Persie in de basis en in de spits, Jørgensen begon op de bank en verving hem na ruim een uur.

Maar of het een optie is om met beiden te starten dit keer? “Dat kan een optie zijn, zeker”, besloot Van Bronckhorst.