Olympische wielersensatie Kiesenhofer (31) gaat nu eindelijk écht de WorldTour in

0
16

Wielrenster Anna Kiesenhofer, de verrassende olympisch kampioene van Tokio, gaat eindelijk een heel seizoen op de weg rijden. Op haar 31ste heeft ze voor het eerst een contract getekend bij een ploeg uit de Womens WorldTour.

De Oostenrijkse gaat rijden voor Israel-Premier Tech-Roland. Met de nodige ambitie, zo blijkt uit haar woorden op de ploegwebsite.

“Ik wil me in het bijzonder richten op de Tour de France en andere zware wedstrijden. Ik kijk erg uit naar deze nieuwe uitdaging. Het zal niet gemakkelijk worden, maar ik denk dat we een geweldig team hebben en voor wat verrassingen zullen zorgen dit jaar.”

Kiesenhofer was de wielersensatie van de Olympische Spelen in Tokio. Annemiek van Vleuten en bondscoach Loes Gunnewijk zullen misschien nog weleens buikpijn krijgen als ze terugdenken aan die dag. De dag waarop de onbekende Oostenrijkse alle Nederlandse favorieten te slim af was.

Wiskundige

Kiesenhofer werd olympisch kampioen dankzij een uitgekiend ontsnappingsplan, die de wiskundige zelf met haar buitengewone rekenvermogen had uitgedokterd. En ze profiteerde van haar onbekendheid, want buiten de nationale en internationale kampioenschappen liet ze zich zelden zien.

De reden: Kiesenhofer voelde zich niet op haar gemak in een peloton. Vandaar ook haar voorliefde voor de tijdrit. En voor de ellenlange solo.

Lees deze uitgebreide reconstructie van de olympische wegwedstrijd bij de vrouwen en bekijk het interview met Kiesenhofer een paar weken later.

Tot die conclusie kwam ze in 2017 na een paar maanden bij de vrouwenploeg van Lotto-Soudal. Toch wilde Kiesenhofer het nog een keer proberen en tekende ze vorig jaar een contract voor zes dagen bij het Spaanse Soltec om de Vuelta te kunnen rijden.

Monstersolo in de Vuelta

In die door Van Vleuten gewonnen Ronde van Spanje werd ze knap twintigste in het eindklassement. Maar ze viel vooral op door haar monstersolo in de vierde etappe naar Segovia, een solo die dit keer net niet met winst bekroond werd.

Na die Vuelta wilde Kiesenhofer het toch een keer proberen in de WorldTour. Ze zou aansluiten bij het ambitieuze project van B&B Hotels. Toen dat project in duigen viel, omdat de financiën niet rondkwamen, moest Kiesenhofer – net als onder anderen Mark Cavendish, Cees Bol en Ramon Sinkeldam – op zoek naar een andere ploeg.

Mede dankzij haar landgenoot Matthias Brändle kon ze aansluiten bij het trainingskamp van Israël-Premier Tech, dat dit jaar voor het eerst een vrouwenploeg heeft.

Daar introduceerde ze zich als volgt: “Hoi, ik ben Anna Kiesenhofer. Ik ben een wielrenster, maar uiteraard niet bij deze ploeg. En oh ja, ik ben ook olympisch kampioene.”

Bron: nos.nl