Onbekende miljoenenbonus triggert Haase: ‘Zou oplossing kunnen zijn’

0
94

Robin Haase is blij dat er een noodfonds in het leven is geroepen om de minderbedeelde proftennissers te steunen tijdens de coronapandemie. De Hagenaar denkt dat de betreffende groep daarmee voorlopig uit de brand is geholpen.

“Het is goed nieuws dat erover nagedacht wordt om een eenmalig bedrag (naar verluidt 10.000 dollar per persoon, red.) beschikbaar te stellen”, vertelt Haase in Langs de Lijn.

“Het is geen vetpot om een modale speler te zijn. Je moet als tennisser alle kosten zelf betalen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een voetbalteam.”

Het is de bedoeling dat spelers uit de top-100 van het enkelspel en top-20 van het dubbelspel ieder tussen de 5.000 en 30.000 dollar doneren aan het noodfonds.

De groep tennissers tussen plek 250 en 700 van de wereldranglijst kunnen op een steuntje in de rug rekenen. Haase komt als mondiale nummer 170 daar niet voor in aanmerking. “Ik heb een hele goede buffer, maar ook mijn inkomsten zijn weg. Ik probeer nu iets terug te doen voor de sponsoren die mij de afgelopen vijftien jaar hebben gesteund.”

Volgens Haase zou het noodfonds, waarvan Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer de initiatiefnemers zijn, theoretisch ook kunnen putten uit een bonuspot van 12 miljoen euro. “Bijna niemand weet van het bestaan van deze bonus”, zegt hij.

Dit totaalbedrag ligt normaal gesproken aan het einde van elk seizoen klaar voor de top-12 van de wereldranglijst. Dat geld, dat door de grootste toernooien van de ATP-tour beschikbaar wordt gesteld, lijkt voor dit jaar in de kluis van de bank te blijven liggen.

“Dan denk ik: 12 miljoen euro, probleem opgelost. Dat is genoeg geld om heel veel jongens te steunen”, aldus Haase. “Het enige dat ik niet weet: als er geen toernooien zijn, is die pot er dan ook? Dat is lastig.”

Haase vindt het ook mooi dat er in deze sportloze periode initiatieven worden genomen tot het organiseren van alternatieve tennistoernooien.

Zo organiseert de coach van Serena Williams en Stefanos Tsitispas een toernooi in Frankrijk (David Goffin zou al hebben toegezegd) en willen ook de Duitse en Oostenrijkse tennisbonden iets vergelijkbaars gaan doen.

Haase ziet zichzelf niet deelnemen aan deze toernooien. “Ik juich het toe, zodat men lekker blijft sporten. Alleen denk ik niet dat heel veel andere profs het kunnen doen in verband met reisrestricties. Ik denk dat het vooral lokaal populair is en dat het via internet uitgezonden kan worden, maar het zullen geen ‘echte’ toernooien zijn.”

Bron: nos.nl