Ongevaccineerde Djokovic heeft hoop op deelname US Open al bijna opgegeven

0
107

“De kans dat ik een wildcard krijg voor het Croatian Open en het toernooi win, acht ik op dit moment groter dan dat Novak mee mag doen aan de US Open.”

Goran Ivanisevic, de coach van Novak Djokovic, laat er geen twijfel over bestaan dat hij behoorlijk pessimistisch is over de eventuele deelname van zijn pupil aan de laatste grandslamtoernooi van het jaar.

En hoewel Ivanisevic al eens de finale van de Croatian Open in Umag haalde, is een wildcard voor de editie die zaterdag begint een utopie. De Kroaat die begin deze eeuw op memorabele wijze met een wildcard Wimbledon wist te winnen, is inmiddels 50 jaar oud.

Kortom: het kamp-Djokovic gaat ervan uit dat de tennisser thuis op de bank voor de tv zal zitten als eind augustus de US Open begint. Na de Australian Open lijkt de Serviër derhalve voor de tweede keer dit jaar een grandslamtoernooi te gaan missen vanwege zijn weigering om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus.

Enige uitweg is versoepeling coronaregels

Want net als een half jaar geleden in Australië krijgen reizigers geen toegang tot de Verenigde Staten zonder geldig vaccinatiebewijs. De enige uitweg die Djokovic nog heeft, is een eventuele versoepeling van de coronamaatregelen in de VS.

Zo’n versoepeling werd voor het laatst in juni doorgevoerd. Sindsdien hoeven reizigers geen recente negatieve coronatest meer te tonen, maar een vaccinatiebewijs is nog altijd wel verplicht. En Djokovic piekert er niet over om een spuit te laten zetten.

Bekijk in deze video het einde van de spraakmakende vaccinatiesoap van Djokovic begin dit jaar bij de Australian Open:

Djokovic houdt stiekem nog een beetje hoop op een oplossing. Hij heeft zich voor de zekerheid ingeschreven voor de masterstoernooien van Montreal (vanaf 8 augustus) en Cincinnati (vanaf 14 augustus) in aanloop naar de US Open (vanaf 29 augustus).

De naam van de huidige nummer zeven van de wereldranglijst staat ook ‘gewoon’ op de deelnemerslijst die de organisatie van het grandslamtoernooi deze week publiceerde.

In het Canadese Montreal, waar dezelfde coronamaatregelen van kracht zijn als in de VS, wordt niet gerekend op de komst van Djokovic. “Ten eerste gelden de regels voor iedereen en ten tweede is corona helaas nog niet voorbij”, zei de Canadese minister van gezondheid Jean-Yves Duclos.

Toernooidirecteur Eugene Lapierre van Montreal heeft zich ook al bij Djokovic’ afwezigheid neergelegd. “We gaan een geweldig toernooi tegemoet. Van alle topspelers zijn alleen Djokovic en de geblesseerde Alexander Zverev niet van de partij.”

Maar Djokovic kan ook op steun rekenen vanuit het tenniscircuit. Van het Amerikaanse tennisicoon John McEnroe bijvoorbeeld. “Ik ben het oneens met zijn keuze om zich niet te laten vaccineren, maar ik respecteer hem wel. Ik hoop oprecht dat hij in staat is om deel te nemen aan de US Open. Iemand moet een oplossing vinden, want een kampioen als hij kunnen we goed gebruiken op Flushing Meadows.”

Tennys Sandgren neemt het ook voor zijn collega op. De Amerikaanse tennisser heeft zich evenmin laten vaccineren, maar mag als Amerikaans staatsburger het land wel betreden. “Nogal beschamend dat de USTA (Amerikaanse tennisbond, red.) niet vecht voor een vrijstelling voor Novak. Ik kan spelen, maar hij niet? Dat is belachelijk”, schreef hij op Twitter.

Petitie al 13.000 keer ondertekend

De USTA liet al weten niets voor Djokovic te kunnen betekenen. Om de tennisbond van gedachten te laten veranderen, is er in de VS een online petitie gestart.

“In de huidige staat van de pandemie is er geen enkele reden om Djokovic te weren van de US Open. De regering en USTA zouden samen moeten werken om deze tennislegende te laten spelen in New York”, luidt de boodschap van de petitie die 13.000 keer werd ondertekend.

Djokovic wil niet in eenzelfde coronarel verzeild raken als eerder dit jaar in Australië. In de eerste weken van het jaar werd het sportnieuws gedomineerd door zijn visumproblemen. Djokovic bracht een week door in een coronahotel tussen vluchtelingen en werd na twee rechtszaken onder grote internationale druk het land uitgezet.

“Ik zou dolgraag op de US Open spelen, maar het enige dat ik kan doen is afwachten”, zei de Serviër onlangs. Hij is niet van plan om een verzoek in te dienen voor een uitzonderingpositie.

“Zoals de zaken er nu voor staan, is het onmogelijk om het land binnen te komen. Ik kan daar niets aan veranderen. Het is aan de regering van de VS om te besluiten of ze ongevaccineerde reizigers wel of niet willen toelaten.”

Nadal speelt wel in New York

Eerder deze maand won Djokovic Wimbledon, waarmee hij zijn totaal aantal grandslamzeges op 21 bracht. Rafael Nadal, dit jaar winnaar van de Australian Open en Roland Garros, is met 22 titels recordhouder.

De Spanjaard is hoogstwaarschijnlijk wel actief op de US Open. Roger Federer (20 grandslamtitels) is nog herstellende van een knieoperatie.

Bron: nos.nl