Onrust buiten het veld bij Feyenoord ‘helpt niet mee’

0
175

Voor Feyenoord begint de tweede seizoenshelft vanavond om 19.45 uur met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. De Rotterdammers zijn onder trainer Dick Advocaat weer enigszins opgeleefd, hoe onrustig het ook is in de bestuurskamers. Wat gaat dit seizoen nog brengen voor de club?

Advocaat heeft Feyenoord klaargestoomd voor de tweede helft van het seizoen tijdens een trainingskamp in het Spaanse Marbella, ver weg van mensenrechtenkwesties en geopolitieke spanningen. In Spanje werden twee oefenwedstrijden gespeeld: tegen Hoffenheim werd een knappe 3-2 zege geboekt, tegen topclub Borussia Dortmund gingen de Rotterdammers met 4-2 onderuit.

Het duel met Borussia was de laatste wedstrijd van doelman Kenneth Vermeer, die inmiddels is vertrokken naar Los Angeles FC. “Kenneth Vermeer blij, Feyenoord blij”, reageerde Advocaat op de transfer, refererend aan het feit dat het extra zakje transfergeld welkom was in Rotterdam.

Feyenoord heeft dringend behoefte aan een extra spits. Achter Nicolai Jørgensen – dit eredivisieseizoen nog maar twee keer trefzeker – staat niemand klaar.

Voor de nieuwe spits zijn al diverse namen de revue gepasseerd. Zo gooide Advocaat via een Russische journalist een hengeltje uit naar Aleksandr Kokorin. Het hengeltje eindigde onbedoeld in een Russische krant, maar de spits van Advocaats oude club FC Zenit beet niet toe.

Ook de Belg Loïs Openda (Club Brugge) is genoemd en zelfs de naam van oud-Feyenoorder John Guidetti werd even gemompeld.

Een nieuwe spits die niet veel geld kost

“Feyenoord heeft een spits nodig die niet veel geld kost”, stelt commentator Arman Avsaroglu, die de Rotterdamse club op de voet volgt. “Gelukkig hebben Advocaat en de nieuwe technisch directeur Frank Arnesen een groot netwerk.”

Het vinden van een nieuwe spits is niet eenvoudig, zei Advocaat vrijdag op de persconferentie. “Als je bulkt van het geld is alles makkelijk, maar dit is toch wat moeilijker.”

Feyenoord is nu bezig met de Slowaakse international Róbert Bozeník van MSK Zilina. “Hij is een spits die op de positie van Nicolai kan spelen, als er iets met hem zou gebeuren”, aldus Advocaat.

Advocaat: “Maar, het is wel de bedoeling dat Nico het gaat maken in de tweede seizoenshelft en daar hebben we nog steeds alle vertrouwen in.”

Zo relatief rustig als het op het veld is, zo turbulent lijkt het eraan toe te gaan in de bestuurskamer. “Ik heb af en toe het gevoel dat hier zeshonderd bazen staan”, zei algemeen directeur Mark Koevermans deze week op de nieuwjaarsreceptie.

Krachtenvelden

De voormalige toptennisser is als directeur op papier de baas, maar de werkelijkheid is tamelijk onoverzichtelijk. “Die bestuursfuncties lopen daar allemaal door elkaar”, vertelt verslaggever Ragnar Niemeijer, die de Rotterdammers bezocht tijdens hun trainingskamp in Spanje.

“Toon van Bodegom is bijvoorbeeld president-commissaris, maar hij gedraagt zich als een soort voorzitter of directeur. Hij stond in Spanje ook langs het veld tussen de technische mensen.”

“Van Bodegom heeft veel macht naar zich toegetrokken en moet als toezichthouder nu eigenlijk een stap terug doen”, zegt Avsaroglu. “En dan heb je ook nog de Vrienden van Feyenoord. Het zijn allemaal krachtenvelden die samenkomen, terwijl er ook nog een beslissing moet worden genomen over het nieuwe stadion. Er staat veel te gebeuren bij Feyenoord, maar niet zozeer op het veld.”

Advocaat weet het ook niet meer

Zelfs trainer Advocaat kan het af en toe niet meer volgen. “Ik hoor ook weleens dat er veel partijen zijn die graag de macht willen hebben bij Feyenoord. Dat helpt niet mee”, zei Advocaat in Marbella. “Het grote belang is Feyenoord. Als het eerste elftal goed draait en meedoet om de titel, gaat de rest vanzelf. Maar er moet wel duidelijkheid en structuur zijn binnen de club.”

“In het buitenland is Feyenoord nog steeds een heel grote club. En bij thuiswedstrijden, het is ongelooflijk, komen er elke keer bijna vijftigduizend mensen. En nog wordt er op de een of andere manier iets verkeerd gedaan. Ik mag het misschien niet zeggen, maar het is wel zo”, mopperde Advocaat.

De ervaren coach heeft een contract tot het einde van het seizoen, maar we moeten niet gek opkijken als de 72-jarige Advocaat ook volgend seizoen nog op de bank zit in De Kuip. Zelf liet hij er in Marbella weinig over kwijt: “Ik weet nog niet wat ik wil en Feyenoord weet het ook nog niet.”

Blijft Advocaat?

Volgens Niemeijer, die Advocaat in Spanje interviewde, is het een gevoelskwestie. “Dat was het een jaar geleden ook, toen hij niet naar Feyenoord besloot te gaan vanwege alle negatieve en zure reacties. Nu houdt hij zich strategisch op de vlakte. Maar bij een goed gevoel blijft hij natuurlijk bij Feyenoord.”

“Hij is een slimme man en woont er bijna om de hoek, in een prachtig Engels landhuis. Normaal gesproken blijft Advocaat. Maar er kan in een half jaar natuurlijk veel veranderen.”

Bron: nos.nl