Ontbijten met Nadal en Djokovic is bijzaak voor Koolhof bij ATP Finals

0
124

Voor tennisser Wesley Koolhof ligt een bijzondere week in het verschiet. De dubbelspecialist speelt voor het eerst de prestigieuze ATP Finals in Londen en verkeert daar in select gezelschap van onder anderen Rafael Nadal en Novak Djokovic.

“We zijn hier met maar acht enkelspeljongens en zestien dubbelaars. We ontbijten in gezamenlijke ruimtes en zeggen elkaar wat vaker gedag dan normaal. Het is iets intiemer”, zegt hij.

“Djokovic en Nadal spreek ik niet zo vaak hoor. Ja, als je elkaar in de gym ziet. En dat zijn niet echt dialogen, nog niet in ieder geval… Het is leuk om een keer met ze van gedachten te wisselen, maar daar hou ik me verder niet mee bezig.”

Opvolger Rojer, Eltingh en Haarhuis?

De focus van Koolhof ligt uiteraard op het behalen van de officieuze wereldtitel in de O2-arena. Samen met zijn Kroatische partner Nikola Mektic stond hij eerder dit jaar al in de finale van de US Open en de halve finales van Roland Garros.

Koolhof kan na Jean-Julien Rojer, Jacco Eltingh en Paul Haarhuis de vierde Nederlander worden die de ATP Finals wint. “Ik weet het, dat zou mooi zijn. Jacco en Paul wonnen in 1998 en 1993. En Rojer nog niet zo lang geleden, in 2015.”

In de videocarrousel hieronder zijn de WK-titels van Jacco Eltingh, Paul Haarhuis en Jean-Julien Rojer terug te zien, maar ook een documentaire van Mart Smeets uit 1998 over Eltingh en Haarhuis.

Aan de ATP Finals mogen de beste acht koppels van het jaar meedoen. Koolhof: “Er steekt niet echt een team bovenuit, het ligt dicht bij elkaar. Als we de poulefase overleven, kunnen er leuke dingen gebeuren.”

Chemie met Tsitsipas

Met een van de topspelers in het enkelspel heeft Koolhof wel een verdergaand contact: de Griekse titelverdediger Stefanos Tsitsipas. De twee trainen regelmatig met elkaar en spelen af en toe een toernooi samen.

“Bijna niet meer hoor, nu ik vast met Mektic speel. Hij vraagt me af en toe om hem in te spelen, maar dan moet het wel in mijn schema passen. Het blijft leuk om te doen. We liggen elkaar goed en dat geldt ook voor onze coaches. Die chemie blijft.”

Op Twitter plaatste Stefanos Tsitsipas onlangs beelden van een training met Koolhof.

Koolhof is wereldtop in het dubbelspel, maar volgt de verrichtingen in het enkelspel uiteraard ook nauwgezet. “Je weet dat enkelspel belangrijker is. Wij liften mee op hun succes. Maar het dubbelspel is ook heel aantrekkelijk om naar te kijken.”

Paar games winnen van Djokovic of Nadal

Dubbelspelspecialisten zijn over het algemeen spelers die tekortkomen in het enkelspel (Koolhof bleef steken op de 462ste plaats van de wereldranglijst), maar dat betekent niet dat ze zich niet met een Djokovic of Nadal kunnen meten.

Koolhof: “Ik heb vorig jaar nog een setje tegen Tsitsipas gespeeld en dan pak ik wel een aantal games. Maar ik moet wel op de toppen van mijn kunnen spelen om bij te blijven. Ik denk dat ik gemiddeld twee games per set haal.”

In het dubbelspel is het een ander verhaal. “Als ik tegen Djokovic en Nadal zou spelen, wordt het spannend. Maar ik zou wel moeten winnen. Zij zijn misschien de betere tennissers, maar wij hebben ons snelle netspel, tactieken en anticipatievermogen.”

Bron: nos.nl