Ontroostbare Eekhoff na WK-diskwalificatie: ‘Vanavond alleen maar huilen’

0
287

Nils Eekhoff heeft op pijnlijke wijze naast de wereldtitel wielrennen bij de beloften gegrepen. De 21-jarige Nederlander won de sprint van een kopgroep, maar werd even later gediskwalificeerd.

Eekhoff stond al klaar voor de huldiging, toen hij hoorde van zijn diskwalificatie. “Even daarvoor was ik bij de jury geweest en toen ik Thomas Pidcock, de nummer vier, ook zag staan, vond ik dat wel vreemd.”

Valpartij

Vroeg in de wedstrijd, na iets meer dan 40 kilometer van de in totaal 172 kilometer langs koers, was Eekhoff ten val gekomen. Bij die crash schoot zijn schouder uit de kom, maar de wielerbelofte kon desondanks de koers voortzetten.

In de achtervolging op het peloton zou Eekhoff onreglementair hebben gehandeld. Hij zou hebben gestayerd achter een auto en zich bovendien bij het aanpakken van een bidon (te lang) hebben laten voorttrekken.

“De auto van de bond bracht mij terug tot de koerskaravaan en dat was na afloop op de beelden in de jurywagen goed te zien”, aldus Eekhoff over het incident. “Ze wisten toen nog niet wat ze met de beelden gingen doen.”

Bekijk hier de reactie van Eekhoff na zijn diskwalificatie:

Al die overtredingen waren voor de jury aanleiding Eekhoff na afloop te diskwalificeren. In het officiële communiqué dat de internationale wielrenunie UCI na afloop uitgaf, wordt gemeld dat ‘stayeren’ de reden is voor de diskwalificatie.

Eekhoff kan de beslissing amper bevatten. “Niemand van ons team heeft tijdens de wedstrijd een waarschuwing gekregen. Toen ik ineens hoorde van de kwalificatie, barstte ik in tranen uit. Ik was mij van geen kwaad bewust en ik heb geen moment gedacht dat ik met vuur speelde”, aldus de 21-jarige wielrenner.

Niet in beroep

De Nederlandse wielerunie, de KNWU, gaat niet in beroep tegen de beslissing van de jury. Dat heeft directeur Thorwald Veneberg aan de NOS laten weten.

Bekijk hier de reactie van Veneberg:

“Hoe Eekhoff heeft gereden was de enige manier om terug in de wedstrijd te komen. Achter de auto’s terugkomen gebeurt heel veel en andere renners deden dat vandaag ook. Het voelt alsof hij als symbool gebruikt wordt om een punt duidelijk te maken en dat wringt”, aldus Veneberg.

“We gaan geen bezwaar maken, want we staan achter onze juryleden. Voor het belang van het wielrennen is het belangrijk om de jury te ondersteunen.”

Het managementbureau van Eekhoff, SEG-Cycling, en zijn ploeg Team Sunweb overwegen wel juridische stappen te nemen tegen de beslissing.

Van euforie naar ontgoocheling

Tijdens de koers leek Eekhoff nog een huzarenstukje te leveren. Hij kwam na zijn crash terug in het peloton, maar miste vervolgens in de slotronde de slag. Met Vuelta-ritwinnaar Sergio Higuita ging hij in de achtervolging en op 800 meter van de streep streken ze neer op koplopers Thomas Pidcock, Tobias Foss, Stefan Bissegger en Samuele Battistella.

De 21-jarige renner van Team Sunweb won vervolgens op knappe wijze de sprint en kwam juichend over de streep.

Eekhoff’s euforie sloeg al snel om in angst, toen de jury liet weten de gebeurtenissen eerder in de koers te willen onderzoeken. En de angst mondde vervolgens uit in pure ontgoocheling toen na lang juryberaad duidelijk werd dat de Nederlander gediskwalificeerd werd en dat Battistella de regenboogtrui om de schouders kreeg.

Bron: nos.nl