Ook BMX’er Kimmann verlaat Papendal: ‘Behoefte aan een frisse wind’

0
173

Als BMX’er Niek Kimmann uit zijn raam kijkt, ziet hij sinds drie weken geen Veluwse bossen meer, maar besneeuwde bergtoppen.

De topkandidaat voor olympisch goud in Tokio verhuisde onlangs van zijn vertrouwde trainingsomgeving op Papendal naar het Zwitserse Aigle, waar hij zich heeft aangesloten bij de internationale trainingsgroep van wielerbond UCI.

Een opmerkelijke overgang. Dat vindt de nummer twee van de wereld zelf ook. “Ik snap dat het een beetje gek klinkt, negen maanden voor de Olympische Spelen. Maar ik woon en train al vanaf mijn vijftiende op Papendal. Ik merkte dat ik na negen jaar behoefte had aan een iets anders, een frisse wind.”

Ook Smulders en Van Gendt zijn weg bij Papendal

En Kimmann is niet de enige BMX’er uit de nationale selectie die Papendal afgelopen jaren verliet. Het begon met het vertrek van Laura Smulders en ook Twan van Gendt traint al een paar jaar niet meer met de nationale selectie in Arnhem.

“Ik merkte dat ik op Papendal in een sleur zat, dat ik de scherpte en de motivatie miste bij trainingen”, legt de 24-jarige Kimmann uit. “Ik wilde uit mijn comfortzone om mezelf verder te ontwikkelen.”

Even slikken

Kimmann bracht bondscoaches Raymon van der Biezen en Rob van den Wildenberg na een krachttraining op de hoogte van zijn verhuisplannen. “Rob en ik hadden wel een beetje een brok in onze keel toen hij het vertelde”, zegt Van der Biezen.

“Het was even slikken. Het voelt aan de ene kant alsof hij ons echt verlaat. We zijn natuurlijk op weg naar Tokio en hebben de laatste twee jaar mooie resultaten met Niek behaald”, aldus de bondscoach.

Kimmann, regerend Europees kampioen, maakt nog wel deel uit van het Nederlands BMX-team en zal de wedstrijden ook in het oranje blijven rijden. Maar bij de dagelijkse trainingen op Papendal ontbreekt de wereldkampioen van 2015 voortaan.

Motivatie

“Het is hartstikke jammer dat Niek weg is op Papendal, want hij is een heel grote toegevoegde waarde voor het team”, zegt Van der Biezen. “Maar als hij op dit moment niet de motivatie kan vinden op Papendal, met de omstandigheden zoals wij ze hebben, dan hebben we ook niet zo veel aan Niek.”

“Hij kan zoveel beter dan dat hij ook de laatste maanden heeft laten zien. Dat heeft heel veel met motivatie te maken. Daarmee was hij aan het worstelen. Ik hoop dat hij die bij de UCI in Zwitserland wel weet te vinden.”

Volgens Van der Biezen heeft het vertrek van Kimmann niets te maken met de voorzieningen op Papendal. “Wij hebben het hartstikke goed voor elkaar. We hebben alles wat we nodig hebben om lekker te kunnen trainen: een fantastische baan, de krachtruimte is fantastisch. En we hebben mensen om ons heen die ons verder willen helpen. Daar ligt het absoluut niet aan.”

Kimmann beaamt dat: “Ik zie het niet als een vlucht. Als topsporter heb je gewoon een houdbaarheidsdatum. In die jaren moet je zo veel mogelijk van je dromen proberen waar te maken. Uiteindelijk heb je nergens garantie voor resultaten, maar ik wil doen waar ik energie van krijg. Het is nog te vroeg om te oordelen, maar tot nu toe heb ik het hier heel erg naar mijn zin.”

Bron: nos.nl