Operation Aderlass: Sloveense wielrenner Koren twee jaar geschorst

0
293

De Sloveense wielrenner Kristijan Koren is door de internationale wielerunie UCI voor twee jaar geschorst. De naam van de 32-jarige helper van Vincenzo Nibali bij Bahrain-Merida dook op in Operation Aderlass, het grootschalige onderzoek van de Oostenrijkse justitie naar het bloeddopingnetwerk van de Duitse dopingarts Mark Schmidt.

Koren, die gestraft wordt voor misdragingen in 2011 en 2012, was het laatst actief in de Giro d’Italia. Na afloop van de vierde etappe werd hij uit koers genomen en voorlopig geschorst.

Ook oud-renner Borut Bozic, tegenwoordig ploegleider bij Bahrain-Merida, is voor twee jaar geschorst voor overtreding van het dopingreglement in 2012. Beiden hebben de beschuldigingen en sanctie geaccepteerd.

Petacchi en Durasek

De UCI heeft nog geen uitspraak bekendgemaakt in de zaak van Kristijan Durasek. De Kroaat van UAE-Emirates werd op op dezelfde gronden als Koren en Bozic voorlopig geschorst.

Behalve Koren, Bozic en Durasek kwamen ook de namen van oud-sprinters Danilo Hondo en Alessandro Petacchi naar boven in het dopingonderzoek. De Italiaanse sprinter, die in 2015 na 48 ritzeges stopte met wielrennen, heeft steeds ontkend dat hij bloeddoping zou hebben gebruikt.

Operation Aderlass begon met een actie van de Oostenrijkse politie bij de wereldkampioenschappen noordse nummers (langlaufen, schansspringen en combinatie) in Seefeld in februari.

Daarbij werd de 26-jarige Oostenrijker Max Hauke aangetroffen met een infuus in zijn arm, uren voor de start van het onderdeel 15 kilometer langlaufen op de WK.

Begin maart deed de Duitse politie in het kader van het dopingonderzoek een inval in Erfurt bij dopingarts Mark Schmidt. Daarbij werden onder meer veertig bloedzakken gevonden.

Daags voor die inval gaf de Oostenrijkse wielrenner Georg Preidler, evenals zijn landgenoot Stefan Denifl, toe zich door Schmidt te hebben laten behandelen.

Preidler hield vol dat hij vanaf 2018 klant was in Erfurt, maar het Oostenrijkse Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan sinds de Giro van 2017 regelmatig bloeddoping en groeihormonen te hebben gebruikt. In 2017 was Preidler een van de helpers van Tom Dumoulin bij diens zege in de Giro.

Preidler en Denifl zijn inmiddels voor vier jaar geschorst. Bij Operation Aderlass zijn zeker al meer dan twintig atleten uit acht Europese landen betrokken.

Bron: nos.nl