Oppermachtige Lavreysen en Hoogland zorgen voor Nederlandse finale bij WK

0
172

De sprintfinale, het koningsnummer van de WK baanwielrennen in Berlijn, gaat zoals verwacht tussen Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland.

Titelverdediger Lavreysen was in twee manches veel te sterk voor de Maleisische routinier Mohd Azizulhasni Awang. Hoogland rekende in twee ritten af met de Pool Mateusz Rudyk, die in de kwartfinales Matthijs Büchli had geëlimineerd.

In de eerste manche dwong Awang Lavreysen de kop op, maar toen die de gashendel opentrok naar ruim 73 kilometer per uur was de Maleisiër gezien. Ook in een korte sprint, zoals Awang probeerde in de tweede heat, was Lavreysen veel te sterk.

Hoogland verloor nog nooit van Rudyk, de nummer drie van de WK van vorig jaar. Hij begon in tweede positie, had de Pool bij het ingaan van de laatste ronde al te pakken en reed op zijn dooie gemak naar de winst. In de tweede manche reed Hoogland van kop af aan naar de zege.

Op herhaling

Ook vorig jaar in het Poolse Pruszków streden de twee Nederlandse topsprinters tegen elkaar in de finale. Destijds was Lavreysen de sterkste en hij pakte zo zijn eerste wereldtitel op het koningsnummer.

Hoogland werd nog nooit wereldkampioen op de sprint, maar versloeg zijn landgenoot Lavreysen afgelopen maanden wel bij de EK in Apeldoorn en bij de Europese Spelen in Minsk.

Voor Lavreysen kan het de derde gouden medaille worden deze WK. Eerder won hij met overmacht de keirin en ook in de teamsprint stond geen maat op de Nederlanders. Ook Hoogland heeft dit toernooi al een wereldtitel in de teamsprint.

De eerste manche van de sprintfinale begint rond 14.39 uur, de tweede is om 16.20 uur.

De slotdag van de WK kan in huize Hoogland nog mooier worden. Partner Shanne Braspennincx plaatste zich namelijk eenvoudig voor de kwartfinales van de keirin. Laurine van Riessen werd in haar heat van de sokken werd gereden.

Braspennincx, de winnares van WK-zilver in 2015, greep de laatste jaren net naast eremetaal op dit onderdeel. In haar eerste ronde nam ze bij het ingaan van de laatste ronde de kop en stond die niet meer af.

Valpartij

Van Riessen, vorig jaar zevende in Polen, had zware concurrentie in haar heat met onder anderen de Duitse Lea Friedrich (wereldkampioene 500 meter) en de Russische Darija Sjmeleva (brons op de keirin in 2019).

Die laatste stuurde om onverklaarbare redenen onverwacht naar boven en reed zo het voorwiel van Van Riessen onderuit.

Haar verwondingen leken mee te vallen en dus kan Van Riessen via de herkansingen alsnog de kwartfinales bereiken.

De kwartfinales van de keirin beginnen om 14.47 uur.

Bron: nos.nl