Oppermachtige Nadal ten koste van Federer naar finale

0
322

Rafael Nadal is op Roland Garros voor de twaalfde keer doorgedrongen tot de finale. De elfvoudig kampioen in Parijs had geen kind aan zijn goede collega en aartsrivaal Roger Federer: 6-3, 6-4, 6-2.

Op Court Philippe Chatrier, bij een soms stormachtige wind, beukte de Spanjaard er vanaf de baseline weer flink op los. Federer speelde aanvallend, maar als hij aan het net verscheen kreeg hij regelmatig een fraaie winner om de oren.

De 37-jarige Zwitser kwam in de eerste set terug van 0-3 naar 2-3, maar kon in een lange eigen servicegame de balans niet herstellen. Nadal sloeg daarna toe op zijn zesde breekpunt en kende in het vervolg van de set geen problemen van betekenis.

In de tweede set was de negende game cruciaal. De serverende Federer kwam op 40-0, maar Nadal pakte de volgende vijf punten. Op breakpoint anticipeerde hij prima op de plannen van zijn naar het net gestormde tegenstander en won hij het punt.

Nadal nam in de derde set snel afstand. Federer verzette zich nog en sloeg soms mooie winners, maar ook bij een voortrazende storm gaf de titelfavoriet geen krimp en na bijna 2,5 uur was het pleit beslecht.

Sinds hun eerste ontmoeting in 2004 troffen de twee boegbeelden van het mannentennis elkaar nog eens 38 keer. Nadal boekte in Parijs zijn 24ste zege, Federer bleef steken op vijftien.

Op gravel vallen de cijfers helemaal in het nadeel uit van de Zwitser. Van de zestien ontmoetingen (zes keer op Roland Garros) won hij er slechts twee: in 2007 (Hamburg) en 2009 (Madrid).

Bron: nos.nl