Oproep Djokovic vindt gehoor: fonds voor tennissers in financiële nood

0
104

De bond voor professionele tennissers ATP en zijn vrouwelijke evenknie WTA willen samen met de internationale tennisfederatie ITF en de organisatoren van de vier grandslamtoernooien een noodfonds opzetten. Doel van het fonds is om tennissers, die financieel zwaar getroffen worden door de coronacrisis, te ondersteunen.

“We weten dat onze spelers, net als veel mensen over de hele wereld, behoefte hebben aan financiële hulp”, lieten de ATP en WTA in een verklaring weten. De bonden werken momenteel nog aan het afronden van het fonds en hopen snel meer details te kunnen delen over de invulling ervan.

Met het initiatief wordt gehoor gegeven aan de oproep van Novak Djokovic. De Servische nummer één van de wereld heeft een brief gestuurd aan alle spelers, waarin hij de top-100 van het enkelspel en top-20 van het dubbelspel oproept om ieder tussen de 5.000 en 30.000 dollar te doneren. Collega’s Roger Federer en Rafael Nadal sloten zich bij de oproep aan.

“Ik voel me bevoorrecht dat ik mijn status als topspeler kan gebruiken om in deze tijd bewustzijn te creëren voor tennissers die het moeilijk hebben”, zei Djokovic dinsdag in een interview op Instagram. “Ik heb zelf genoeg geld verdiend om meerdere jaren te kunnen leven zonder te tennissen.”

‘Enkele miljoenen ophalen’

De 32-jarige Djokovic wilde nog geen uitspraken doen over hoeveel de actie moet opleveren, maar zei wel dat er enkele miljoenen zouden kunnen worden opgehaald.

“Spelers kunnen zo veel helpen als ze willen”, liet de 17-voudig grandslamwinnaar weten. “Ik heb het gevoel dat wij als tennissers nu onze solidariteit moeten tonen en dat we aan de tennissers die lager op de ranglijst staan, moeten laten zien dat we ze niet vergeten.”

“Het is lastig om spelers te dwingen geld te geven, maar ik nodig iedereen die van tennis houdt en wil dat de sport de crisis overleeft, uit om geld te doneren”, aldus Djokovic.

Hij denkt niet dat er snel weer internationale tennistoernooien gehouden zullen worden, omdat spelers nog niet vrij kunnen reizen door de coronamaatregelen. “Ik denk dat er wel regionale toernooien georganiseerd zullen worden waar geld verdiend kan worden.”

Bron: nos.nl