‘Optimistische’ De Ligt in 100ste duel ‘extra gebrand’ tegen Feyenoord

0
377

Het was een zwarte bladzijde in de historie van Ajax. De nederlaag die op 27 januari in De Kuip geleden werd, deed pijn in Amsterdam. Heel veel pijn. “We zijn er éxtra op gebrand om de bekerfinale te halen”, aldus aanvoerder Matthijs de Ligt.

In de 99 duels die De Ligt tot op heden in het eerste van Ajax speelde, kreeg hij nooit zoveel goals tegen als die bewuste zondagmiddag in De Kuip. Zes in totaal. In zijn honderdste duel hoopt hij zich – in hetzelfde stadion – te revancheren.

“Laten we niet vergeten dat we dit seizoen ook met 3-0 hebben gewonnen van Feyenoord”, maakte trainer Erik ten Hag nog wel even duidelijk. Oftewel: het is niet alleen maar die 6-2 die herinnerd moet worden.

In die thuiswedstrijd vormde De Ligt toen, toen Ajax zegevierde, de defensie samen met Noussair Mazraoui, Daley Blind en Nicolás Tagliafico. Laatstgenoemde ontbrak later in het seizoen in De Kuip en dat werd door kenners gezien als een groot gemis.

“Hij is heel zinvol en weet wat er gevraagd wordt. Zijn gif straalt af op de hele ploeg”, aldus De Ligt.

Van Persie

Precies een maand geleden maakte Robin van Persie er twee voor Feyenoord. Of Van Persie wederom in de aanval staat, is na het goede optreden van Nicolai Jørgensen tegen PSV (1-1) de vraag.

“Het zijn allebei redelijk grote en technische spitsen”, aldus De Ligt. “Van Persie is iets behendiger aan de bal, Jørgensen is misschien wat sneller. Ik heb geen voorkeur.”

Ten Hag heeft zijn strijdplan klaarliggen, maar hij wenste niet te veel los te laten. Ook wilde hij geen voorspellingen doen over de speelwijze van Feyenoord.

“We zijn op alle scenario’s voorbereid”, aldus Ten Hag, die met zijn ploeg ’s middags, in aanloop naar de wedstrijd (20.45 uur), in een hotel verblijft. “Ik probeer natuurlijk in het hoofd van Gio te kruipen. Jørgensen speelde een heel sterke partij tegen PSV.”

Voorafgaand aan de topper tegen Feyenoord speelde Ajax met 4-4 gelijk tegen sc Heerenveen en ook tegen Heracles liep de nummer 2 van de eredivisie na de winterstop schade op. Maar na een goed optreden tegen Real Madrid en twee overtuigende zeges in de competitie is de sfeer op De Toekomst weer verbeterd.

“Voor de winterstop was alles goed en wonnen we alles. Na de winterstop hebben we verloren en gelijkgespeeld. Dan is de vraag: hoe ga je daar als ploeg mee om?”, aldus De Ligt.

“PSV heeft ook punten verspeeld en we zijn weer dichterbij gekomen. Er heerst weer optimisme rond de ploeg. Maar je moet jezelf niet gaan overschatten. We zitten in de flow en die moeten we doorzetten.”