Oranje onder 19 wil in de voetsporen treden van Miedema en Martens

0
329

Ruim een week geleden speelde het Nederlands vrouwenelftal de finale van het WK voetbal in Frankrijk. Vandaag gaan de Oranjevrouwen onder 19 op jacht naar succes, op het EK in Schotland.

Vijf jaar geleden sloot Nederland dat toernooi winnend af. In de finale werd Spanje met 1-0 verslagen. Doelpuntenmaakster? Vivianne Miedema, inmiddels topscorer aller tijden van het ‘grote’ Nederlands elftal.

Goede prestaties op het EK onder 19 kunnen dus leiden tot een mooie carrière in het echte Oranje. Maar op welke Nederlandse internationals moeten we de komende weken letten? En welke landen zijn de tegenstanders?

De selectie

Bondscoach Jessica Torny heeft twintig speelsters meegenomen naar Schotland. De meeste van hen spelen bij Nederlandse clubs. FC Twente en sc Heerenveen zijn hofleverancier. Beide clubs staan vier internationals af.

Marisa Olislagers is de aanvoerster. De speelster van ADO Den Haag kwam in alle zes wedstrijden in het kwalificatietraject in actie. De 18-jarige Olislagers opereert vanaf het middenveld.

In 2014 (Vivianne Miedema) en in 2010 (Lieke Martens) leverde Nederland de topscorer van het EK. Wellicht dat Romée Leuchter de komende weken in hun voetsporen kan treden. De spits, vanaf volgend seizoen uitkomend voor PSV, tekende in de kwalificatie voor liefst zeven goals.

Daarnaast lijkt Joëlle Smits een garantie voor goals. De 19-jarige aanvalster wist in de afgelopen twee seizoenen in de eredivisie 45 keer het net te vinden. Met FC Twente werd ze drie maanden geleden landskampioen.

Ook Kirsten van de Westeringh is een van de blikvangers van het Nederlands elftal. De middenveldster mocht bij Ajax afgelopen seizoen een aantal keer ruiken aan het echte werk in de eredivisie. In de kwalificatiereeks voor het EK was Van de Westeringh vijf keer trefzeker.

Een groot deel van de Nederlandse selectie komt voor op de lijst van de twintig grootste talenten in het Nederlands vrouwenvoetbal, die NOS Sport-presentatrice Rivkah op het Veld eind 2018 samenstelde.

De tegenstanders

Nederland opent het toernooi vandaag met de eerste groepswedstrijd. In Glasgow is Noorwegen de tegenstander. De overige ploegen in groep A zijn Frankrijk en gastland Schotland.

In totaal strijden acht ploegen om de EK-titel. In de andere poule zitten Duitsland, België, Engeland en regerend kampioen Spanje.

De beste twee ploegen in de poules plaatsen zich voor de halve finales. De eindstrijd vindt zondag 28 juli plaats in Paisley.

In Schotland staat niet alleen de EK-titel, maar ook plaatsing voor het WK onder 20 van 2020 op het spel. Daarvoor moet Nederland in principe bij de beste vier landen eindigen.

Historie en toekomst

De EK-zege van 2014 was de eerste internationale hoofdprijs in de geschiedenis van het Nederlands vrouwenvoetbal. Naast matchwinner Miedema hadden in de finale ook Dominique Bloodworth en Jill Roord een basisplek.

Dit drietal kwam vorige week ook in actie in de verloren WK-finale. Voor de huidige selectie van Oranje onder 19 is de weg naar het hoogste podium nog lang. Zeker is dat ze in Schotland opnieuw een stap willen zetten.

Bron: nos.nl