Oranje op 1-1 in Fed Cup na emotionele rentree Bertens: ‘Tranen van geluk’

0
54

Na twee partijen op de eerste dag van de Fed Cup staan Nederland en Wit-Rusland op gelijke hoogte. Kiki Bertens bekroonde in Den Haag haar rentree na twee jaar afwezigheid in het team met een overwinning op Aljaksandra Sasnovitsj: 6-7 (5), 6-2, 6-1.

Bertens zette Oranje met de zege op een 1-0 voorsprong in het kwalificatieduel met Wit-Rusland. Na afloop vloeiden er tranen bij Bertens, die liet weten voor de wedstrijd te hebben overgegeven van de spanning en een enorme drive had om het Nederlandse team naar de Fed Cup Finals half april in Boedapest te leiden.

“Alle spanning kwam eruit, uit blijdschap dat ik hier won”, vertelde Bertens na afloop. “Winnen voor het thuispubliek, voor het team. Dat is het mooiste wat ik kan doen.”

Bekijk hier de reactie van Bertens na de wedstrijd:

De nummer acht van de wereld gaf haar individuele loopbaan de afgelopen jaren de voorkeur. “Het is een tijdje geleden, maar het voelt heel goed”, aldus Bertens. “Ik ben met open armen ontvangen, het was zo’n leuke week met de meiden. Je doet het voor je team, daarom was er ook zo’n ontlading en emotie. Tranen van geluk, ja. De spanning kwam eruit.”

Lastig begin

In de eerste set oogde Bertens onwennig. Na twee jaar weer in het Oranje-tenue op de baan en midden in het hardcourtseizoen op gravel spelen; het leverde 26 onnodige fouten en een slordige tiebreak op.

Toen Bertens, die door haar Fed Cup-deelname nu speelgerechtigd is voor de Olympische Spelen, in de tweede set constanter werd en een gaatje had geslagen, had Sasnovitsj steeds minder te vertellen.

Oranje wil graag de Fed Cup Finals bereiken. Daarvoor moet het zaterdag, wanneer er nog twee enkelspelen en een dubbelspel op het programma staan, nog hard aan de bak.

Oranje verliest tweede partij

Arantxa Rus wist de tweede wedstrijd tegen Aryna Sabalenka, de nummer dertien van de wereld, namelijk niet te winnen, waardoor de stand tussen Nederland en Wit-Rusland nu gelijk is: 1-1.

Rus speelde zeker niet onaardig, serveerde ook goed, maar werd in de rally’s weggeblazen. Het gravel op de indoorbaan in Den Haag was traag, wat niet in het voordeel van Rus was. Met slim geplaatste ballen en tempowisselingen kon ze zo nu en dan iets uitrichten.Zo stelde ze bij 1-5 setverlies met een break nog even uit. Sabalenka brak Rus vroeg in de tweede set en dieselde daarna door: 6-2, 6-3.

Bron: nos.nl