Organisatie trekt boetekleed aan: mogelijk toch rolstoeltennissers bij US Open

0
145

Rolstoeltennissers kunnen mogelijk toch deelnemen aan de US Open, dat van 31 augustus tot en met 13 september wordt gehouden in New York.

De Amerikaanse tennisfederatie meldde woensdag dat het grandslamtoernooi onder strikte voorwaarden en met aangepaste schema’s kan worden gehouden. Zo zal er geen publiek toegelaten worden en zijn enkele onderdelen van het reguliere programma geschrapt.

Naast het kwalificatietoernooi, het juniorentoernooi en het gemengd dubbelspel zou ook het toernooi voor de rolstoeltennissers worden geannuleerd. Zodoende zouden er minder mensen aanwezig zijn rondom de wedstrijden en zou er beter onderlinge afstand kunnen worden gehouden.

Maar vooral het schrappen van het toernooi voor de rolstoeltennissers was opmerkelijk. De voorbije jaren hebben alle internationale tennisinstanties bij herhaling gemeld dat de rolstoeltennissers een volwaardig onderdeel vormen van de tenniswereld en derhalve ook een gelijkwaardige behandeling verdienen.

Rolstoeltennissers laten zich horen

Nu, nadat diverse tennissers hadden geklaagd, laat de organisatie weten dat zij de rolstoeltennissers had moeten raadplegen alvorens een besluit te nemen en dat ze bereid is haar standpunt te wijzigen.

Onder anderen Diede de Groot, US Open-winnares van 2019, sprak zich uit: “Dit is een stap terug. Van alle kanten krijgen we te horen dat wij als rolstoeltennissers er helemaal bij horen, maar bij enige tegenwind liggen we er meteen uit.”

Enig overleg is er volgens haar ook niet geweest. “Nee, het is bizar, maar wij hebben, net als iedereen, dit via de media moeten vernemen. Er is niet met ons gesproken en dat steekt nog het meeste.”

De Amerikaanse tennisfederatie wil met de rolstoeltennissers samenwerken om tot een goede oplossing te komen: “Samen willen we een aantal mogelijke scenario’s bespreken om de beste aanpak te bepalen.” Er zouden drie opties op tafel liggen om het toernooi ook voor de rolstoelatleten te laten plaatsvinden.

Bron: nos.nl