Oud-schaatser Groeneveld start rolstoeltenniscarrière: ‘Ze zeggen dat ik talent heb’

0
148

Als regerend Nederlands schaatskampioen op natuurijs deed Christijn Groeneveld afgelopen week mee met de NK tennis, waar hij voor het eerst een wedstrijd speelde als rolstoeltennisser.

In 2013 is Groeneveld in de vorm van zijn leven en wint hij het tot nu toe laatste NK op natuurijs. Een jaar later komt het leven van de toenmalig marathonschaatser volledig op z’n kop te staan. Bij een val tijdens een training in Inzell breekt hij een ruggenwervel en verliest hij het gevoel in zijn benen.

De revalidatie van de dwarslaesie is een lijdensweg voor de inmiddels 37-jarige Groeneveld. “Ik heb er heel hard voor getraind, alsof het topsport was. Hoe je je lichaam kunt uitdagen, weet je wel vanuit het sporten. Maar het mentale aspect heb je nooit echt meegemaakt. Topsport doe je omdat je het leuk vindt, maar revalideren was niet leuk.”

Inmiddels kan Groeneveld zichzelf goed redden. Hij zocht een nieuwe uitdaging. Die vond hij in tennis en sindsdien stort hij zich vol passie op zijn nieuwe sport. “Ik hou van trainen”, aldus de oud-marathonschaatser.

“Ik doe het naast m’n baan, maar ik probeer wel elke dag te trainen. Dat is niet elke dag tennis, maar kan ook kracht- of conditietraining zijn. Alle vrije tijd die ik heb, steek ik in tennis. Dus ik pak het wel serieus op. Het lichaam vergeet niet dat ik een sportman was.”

Geen ervaring

Voordat hij met tennis begon, had Groeneveld nog geen ervaring met de sport. “Natuurlijk heb ik toen ik klein was weleens een tennisracket in m’n handen gehad, maar op mijn allereerste tennistraining, hield ik het racket verkeerd vast.”

Ook het omgaan met een rolstoel moest hij leren. “Zo lang zit ik nog niet in een rolstoel, dus ik moest vanaf het begin ook m’n rolstoelvaardigheid onder de knie krijgen. Het sporten zelf doet me wel goed. Ze zeggen dat ik er talent voor heb, maar ik merk ook wel dat talent niet alles is.”

Groeneveld doelt op zijn debuut op de nationale kampioenschappen. Hij werd twee keer met 6-0, 6-0 van de baan geveegd in Amstelveen. Maar Groeneveld zit niet in zak en as. “Ik ben zeker niet minder gelukkig dan dat ik hiervoor was. Ik begin ook dingen te relativeren omdat ik dit heb meegemaakt.”

De kersvers rolstoeltennisser stelt dan ook geen onrealistische doelen. “De Paralympische Spelen zijn sowieso te ver weg. Dan onderschat je ook het niveau van het rolstoeltennis in Nederland. En ik had ook talent voor het schaatsen, maar het duurde alsnog een paar jaar totdat ik mooie wedstrijden begon te winnen.”

Bron: nos.nl